Sposób przygotowania:
Pierogi z kapusta i grzybami
Przygotowujemy farsz: Grzyby zalac zimna woda i moczyc przez godzine. Zlac wode, w ktorej moczyly sie grzyby, zalac ponownie zimna woda, zagotowac i gotowac przez okolo 1,5 godziny na malym ogniu. Wode z gotowania zlac do sloika, grzyby ostudzic i bardzo drobno pokroic. Gdy ktos nie lubi kwasnej kapusty, nalezy ja wczeniej oplukac w zimnej wodzie. Kapuste przekladamy do garnka. Gdy kapusta ma duzo wody, mozna ja wczeniej odcisnac, ja zazwyczaj tego nie robie i odciskam kapuste przy zlewaniu wody, juz po ugotowaniu. Do garnka z kapusta dodac 1 szklanke (lub wiecej) wywaru z grzybów, zagotowac. Dodac listek laurowy oraz ziele angielskie, gotowac na srednim ogniu przez okolo godzine. Po ugotowaniu odlac na sicie plyn z kapusty, odrzucic listkek, kulki ziela angielskiego,a garnek z kapusta odstawic do ostygniecia. Kapuste drobno posiekac. Cebule obrac, umyc i osuszyc, pokroic w kosteczke. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule, dodac 1 lyzeczke cukru i zeszklic. Dodac grzyby i kapuste, wymieszac wszystko na patelni i chwile podsmazyc. Doprawic dobrze kminkiem, pieprzem i maggie, farsz musi byc pikantny. Ostudzic. Farsz rozdrabniamy siekajac go nozem lub mielomy w blenderze. Przygotujemy ciasto: Jaja rozbeltac, wymeiszac z jogurtem. Make przesiac. Zagniesc ciasto, powoli dodawac ciepla wode. Ciasto nie moze byc suche, musi byc miekkie i wilgotne. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 10 minut aby odpoczelo . Zostawiamy je w misce przykrytej talerzem, aby zapobiec jego wysychaniu. Na posypanej lekko maka stolnicy rozwalkowujemy po kawalku ciasta i wycinamy szklanka kólka. W srodek kazdego kólka kladziemy po czubatej lyzeczce farszu i skladamy ciasto w pól, zlepiajac konce. Przy zlepianiu koncówek ciasta, rozciagamy je nieco, bedzie nam wygodniej ulepic z niego pierozki. Pierozki wrzucamy do wrzacej, osolonej wody z niewielka iloscia oleju, delikatnie je mieszamy i gotujemy po wyplynieciu przez 2-4 minuty. Wyjmujemy pierozki za pomoca lyzki cedzakowej, ukladamy na talerzu. Po krótkim czasie, gdy pierozi ociekna z nadmiaru wody, przekladamy je na inny, suchy talerz. Pierozki przetrzymujemy w chlodnym miejscu, najlepiej lodówce. Mozna je podsmazyc na patelni, zyskaja wtedy rumiana, chrupiaca, pyszna skórke.
msewka
pacpaw
Sarenka
Tak :) Naprawdę polecam to ciasto. Odkąd odkryłam ten przepis, nie szukam już innego. To mile, ze pofatygowałeś się, żeby poszukać :)