Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby zalać dzień wcześniej wodą na noc. Następnego dnia do namoczonych grzybów dodać poszatkowaną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę, dolać wody i gotować całość do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych oraz ziarenek jałowca i ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na maśle, w trakcie podsmażania dodać do niej ugotowaną kapustę z grzybami i chwilkę razem podsmażać. Zawartość patelni przełożyć do miski i doprawić pieprzem oraz dodać do farszu odrobinę kminku. Z mąki, wody, jajka, szczypty soli i oleju zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkowywać wałkiem, szklanką wykrajać okręgi, nakładać farsz z kapusty i grzybów na wycięty okrągły placek i zlepiać pieroga. Ulepione pierogi wkładać na gotującą się wodę z dodatkiem soli i wyławiać łyżką cedzakową, gdy wypłyną, gdy będą unosić się na powierzchni wody.