Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami1. Grzyby moczymy przez noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości.
2. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.
3. Kapustę przelewamy wodą, po czym wyciskamy ją i gotujemy pod przykryciem w wywarze z grzybów.
4. Do kapusty dodajemy przygotowane masło. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty.
5. Posiekane lub zmielone grzyby wrzucamy do gotującej się kapusty, dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Gotujemy do momentu, aż płyn z garczka całkowicie nie wyparuje.
Ciasto: 3 szklanki mąki, 250 ml wody, 1 jajko, 1 łyżka masła, sól
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, do którego wlewamy łyżkę stopionego masła, wbijamy jajko i wlewamy szklankę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto dzielmy na trzy porcje i rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm.
3. Z ciasta wycinamy okrągłą foremką małe placuszki.
4. Na środek placuszka kładziemy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Zawijamy wianuszki lub robimy dookoła wzorek przy pomocy widelca.
5. Wrzucamy pierogi do wrzącej, osolonej wody.
6. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 3-5 minut.