cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniałe wigilijne pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Farsz:
  • kilogram kiszonej kapusty,
  • 250 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 80 g masła,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami

1. Grzyby moczymy przez noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości.


2. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.


3. Kapustę przelewamy wodą, po czym wyciskamy ją i gotujemy pod przykryciem w wywarze z grzybów.


4. Do kapusty dodajemy przygotowane masło. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty.


5. Posiekane lub zmielone grzyby wrzucamy do gotującej się kapusty, dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.


6. Gotujemy do momentu, aż płyn z garczka całkowicie nie wyparuje.


Ciasto: 3 szklanki mąki, 250 ml wody, 1 jajko, 1 łyżka masła, sól


1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, do którego wlewamy łyżkę stopionego masła, wbijamy jajko i wlewamy szklankę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.


2. Ciasto dzielmy na trzy porcje i rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm.


3. Z ciasta wycinamy okrągłą foremką małe placuszki.


4. Na środek placuszka kładziemy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Zawijamy wianuszki lub robimy dookoła wzorek przy pomocy widelca.


5. Wrzucamy pierogi do wrzącej, osolonej wody.


6. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 3-5 minut.