Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Ciasto:
Mąkę zalewamy na raz gorącą wodą oraz chłodną ,mieszamy dobrze ciasto dodajemy jajko oraz szczyptę soli ,odstawiamy na 15-30 minut.
Farsz:
Wstawiamy kapustę możemy ją doprawić kminkiem (ja kupuję już kapustę z kminem) zalewamy wodą i gotujemy około 40min aż zmięknie .
Siekamy pieczarki lub mielimy maszynką do mięsa ,obieramy i drobno siekamy 1 cebulę wszystkie posiekane składniki lądują na patelni smażymy aż wszystko nam się zarumienia doprawiamy jeszcze na patelni pieprzem i odrobinką soli .
Ugotowaną kapustę odsączamy jak i nasze pieczarki z cebulką (ponieważ w trakcie smażenia puściły wodę) łączymy składniki ,doprawiamy ziarenkami smaku ,majerankiem,pieprzem,przyprawą do bigosu .I zabieramy się za lepienie pierogów ,gotujemy krótko aż wypłyną na wierzch .Na koniec podsmażamy posiekaną cebulę i boczek i polewamy nasze pierogi.
Mąkę zalewamy na raz gorącą wodą oraz chłodną ,mieszamy dobrze ciasto dodajemy jajko oraz szczyptę soli ,odstawiamy na 15-30 minut.
Farsz:
Wstawiamy kapustę możemy ją doprawić kminkiem (ja kupuję już kapustę z kminem) zalewamy wodą i gotujemy około 40min aż zmięknie .
Siekamy pieczarki lub mielimy maszynką do mięsa ,obieramy i drobno siekamy 1 cebulę wszystkie posiekane składniki lądują na patelni smażymy aż wszystko nam się zarumienia doprawiamy jeszcze na patelni pieprzem i odrobinką soli .
Ugotowaną kapustę odsączamy jak i nasze pieczarki z cebulką (ponieważ w trakcie smażenia puściły wodę) łączymy składniki ,doprawiamy ziarenkami smaku ,majerankiem,pieprzem,przyprawą do bigosu .I zabieramy się za lepienie pierogów ,gotujemy krótko aż wypłyną na wierzch .Na koniec podsmażamy posiekaną cebulę i boczek i polewamy nasze pierogi.