szeryl23

szeryl23

Szef Kuchni
[Przepisów: 34]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

 

  • Na ciasto:
  • szklanki mąki, 3/4 szklanki dość gorącej wody , 1/3 szklanki zimnej wody, 1 jajko,szczypta soli .
  • Farsz:
  • Ok. 2 spore garści kapusty kiszonej
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 8 plastrów wędzonego boczku bądź około 30dag w kawałku
  • pieprz,ziarenka smaku ,majeranek ,3-4 łyżki przyprawy do bigosu

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Ciasto:
Mąkę zalewamy na raz gorącą wodą oraz chłodną ,mieszamy dobrze ciasto dodajemy jajko oraz szczyptę soli ,odstawiamy na 15-30 minut.
Farsz:
Wstawiamy kapustę możemy ją doprawić kminkiem (ja kupuję już kapustę z kminem) zalewamy wodą i gotujemy około 40min aż zmięknie .
Siekamy pieczarki lub mielimy maszynką do mięsa ,obieramy i drobno siekamy 1 cebulę wszystkie posiekane składniki lądują na patelni smażymy aż wszystko nam się zarumienia doprawiamy jeszcze na patelni pieprzem i odrobinką soli .
Ugotowaną kapustę odsączamy jak i nasze pieczarki z cebulką (ponieważ w trakcie smażenia puściły wodę) łączymy składniki ,doprawiamy ziarenkami smaku ,majerankiem,pieprzem,przyprawą do bigosu .I zabieramy się za lepienie pierogów ,gotujemy krótko aż wypłyną na wierzch .Na koniec podsmażamy posiekaną cebulę i boczek i polewamy nasze pierogi.