Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pierożki myśliwskie

         
ocena: 3/5 głosów: 440

Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę w

Pierożki myśliwskie

Składniki:

Pierożki myśliwskie

 

Sposób przygotowania:

Pierożki myśliwskie
Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę w której roztarte zostały drożdże. Następnie wsypac przyprawy, wyrobić ciasto (do tego ciasta nie dodaje się jajek!). pieczarki umyć, obrać, w całości włożyćna mocno rozgrzany w głębokiej patelni tłuszcz, smażyć do odparowania soku. Następnie dodać pokrajaną w krążki cebulę, zaszklić nie rumieniąc. Kiełbasę obrać ze skórki, zemleć wraz z ostudzonymi pieczrakami z cebulą, wymieszać doprawiając do smaku.. Z ciasta utaczać wałeczki grubości palca, następnie każdy rozwałkować na szerokość ok 5 cm. Srodkiem ułożyć farsz, zlepić oba brzegi na wierzchu i odwrócić "szwem" do spodu. Posmarować rozbitym jajkiem, posypac kminkiem i pokrajać nożem na paszteciki długości ok 5-7 cm. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec w dobrze gorącym piekarniku (220 st) na rumaino. Można podawac na zimno lub na gorąco.