SUPERPRZEPIS

Pierożki rybne

  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pierożki rybne Więcej zdjęć (4)

Pyszna propozycja zdrowych pierogów.

Składniki:

Pierożki rybne

 

  • sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
  • średniej wielkości marchewka
  • średniej wielkości pietruszka
  • 1/4 selera
  • por 3 szt.
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • masło -2 łyżki
  • odrobina wody do sosu
  • woda do gotowania pierożków
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny
  • marchewka
  • seler
  • natka pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki rybne
Do ok. 1 szkl. mąki dodajemy szczyptę soli i zaparzamy ją gorącą wodą. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na ok. 0,5 godziny. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na dużych oczkach. Pora kroimy w kostkę. Warzywa przesmażamy na patelni, solimy, pieprzymy do smaku. Rybę drobno siekamy, dodajemy do niej nieco przestudzone warzywa. Dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i sok z cytryny- całość dokładnie wyrabiamy.Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, faszerujemy rybnym farszem i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie- od wypłynięcia ok. 3 min. Podajemy z sosem na bazie pora. Sos- Na roztopionym maśle przesmażamy posiekanego pora. Dolewamy odrobinę wody - całość dusimy do miękkości, blendujemy. Dosmaczamy solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Smacznego!
Pierożki rybne
Etap 1 pierożki rybne z warzywami - lepienie pierogów
Pierożki rybne
Etap 2 pierożki rybne z warzywami - gotowanie pierogów
Pierożki rybne
Etap 3 pierożki rybne z warzywami - przygotowanie sosu na bazie pora