Sposób przygotowania:
Pierozki ze szpinakiem
PRZYGOTOWANIE: Rozmrozony szpinak drobniusienko kroimy,swiezy obgotowujemy i rowniez drobno siekamy.Ser bialy mielimy laczymy z szpinakiem dodajemy starty ser zolty dosalamy i pieprzymy.Z rozwalkowanego ciasta wykrajamy male okragle kolka ,nadziewamy farszem,gotujemy w osolonej wodzie.Podajemy z sosem lub roztopionym maslem. SOS: Przecier (rzadki) wylewamy na patelnie dodajemy posiekany czosnek ( nie wyciskamy przez praske),starta na tarce lodyge selera,oraz marchewke,ziele andielskie,Gotujemy na malym ogniu okolo 15 min jesli sos sie wygotuje mozna dodac odrobine wody.Solimy, pieprzymy, dodajemy vegety,mozna dodac troche smietany ,lub parmezanu jak kto woli.Mozna rowniez do sosu dodac miesa mielonego okolo 20 dag,ale nie jest to konieczne. Tak przyzadzony sos mozna wykorzystac do innych potraw np.golabkow,roznego typu makaronow jak i ryzu, urozmaicajac go innymi dodatkami np.miesem ,czy tez warzywami lub rybami.