luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Dieta proteinowa Luny i Eliss

Pierś marynowana-korzenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierś w aromatycznej korzennej marynacie

Pierś marynowana-korzenna

Składniki:

Pierś marynowana-korzenna

 

  • Pierś 3 połówki
  • 50 gr rodzynek
  • pół cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • tłuszcz do smażenia
  • na marynatę;
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne lub chili
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierś marynowana-korzenna
Składniki na marynatę wymieszać.

Piersi oczyścić i pokroić w skośne paski. Włożyć do marynaty i wymieszać. Odstawić na ok 1 godzinę. Na niewielkiej ilości tłuszczu partiami przyrumienić wszystkie kawałki mięsa i przełożyć do szerokiego naczynia do duszenia. Na tym samym tłuszczu przysmażyć paprykę pokrojoną w kwadraty i cebulę pokrojoną w piórko. Położyć na mięsie i posypać rodzynkami.





Przygotować sos
; Jajko roztrzepać dokładnie, wymieszać ze śmietaną i mąką kukurydzianą , doprawić solą ziołową i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Powrócić do mięsa.. podlać wodą ok pół szklanki i pod przykryciem dusić ok 10 mim. Po czym polać przygotowanym sosem i wymieszać, Jeszcze chwilę przytrzymać na ogniu ..



Podawać z ryżem.