Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pierś z indyka rozpływająca się w ustach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozpływa się w ustach.... przepyszna!!!

Pierś z indyka rozpływająca się w ustach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z indyka rozpływająca się w ustach

 

  • filet z indyka ok 80dkg
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyzki octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 2 krople sosu tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta szałwi
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka rozpływająca się w ustach
Pierś indyka umyć i osuszyć. Połączyć ze sobą wszystko prócz bulionu, śmietany i mąki. Powstałą marynatą zalać fileta, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 2 godz (najlepiej zrobić to wieczorem i na noc zostawić w lodówce). Na rozgrzana patelnię położyć pierś (nie płukać z marynaty), obsmażyć z obu stron, aby zamknąć pory mięsa, zalać bulionem, zmniejszyć temp. i dusić ok 25 min. Kiedy po nakłuciu z fileta wypływa przezroczysty sok, mięsko jest gotowe. Należy je wyjąć z patelni aby odpoczęło. Zwiększyć temp. redukując powstały sos. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do niej 3 łyżki sosu i jeszcze raz wymieszać. Wlać do sosu i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Mięsko, które już "odpoczęło" kroimy w plastry ok 1,5 cm i podajemy polane sosem z ziemniakami na parze i ulubioną surówką.
Pierś z indyka rozpływająca się w ustach
zamarynowane mięsko trzymamy w lodówce min 2 godzinki
Pierś z indyka rozpływająca się w ustach
Obsmażamy z obu stron, aby zamknąć pory
Pierś z indyka rozpływająca się w ustach
Po obsmażeniu wlewamy bulion i dusimy ok 25 min
Pierś z indyka rozpływająca się w ustach
Powstały sosik ma niepowtarzalny smak i aromat

Tagi:

sosy indyk