Sposób przygotowania:
Pierś z indyka rozpływająca się w ustach
Pierś indyka umyć i osuszyć. Połączyć ze sobą wszystko prócz bulionu, śmietany i mąki. Powstałą marynatą zalać fileta, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 2 godz (najlepiej zrobić to wieczorem i na noc zostawić w lodówce). Na rozgrzana patelnię położyć pierś (nie płukać z marynaty), obsmażyć z obu stron, aby zamknąć pory mięsa, zalać bulionem, zmniejszyć temp. i dusić ok 25 min. Kiedy po nakłuciu z fileta wypływa przezroczysty sok, mięsko jest gotowe. Należy je wyjąć z patelni aby odpoczęło. Zwiększyć temp. redukując powstały sos. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do niej 3 łyżki sosu i jeszcze raz wymieszać. Wlać do sosu i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Mięsko, które już "odpoczęło" kroimy w plastry ok 1,5 cm i podajemy polane sosem z ziemniakami na parze i ulubioną surówką.