Sposób przygotowania:
Pikantna zupa rybna
Umyć ryby. Oczyścić. Wszystkie kawałki rybnych okrawków ułożyć w garnku - dodać obrane i podzielone na kawałki warzywa ,2 przekrojone na połówki cebule w które wbija się goździki, ziele angielskie, liść laurowy, liść Kafiru, czarny pieprz ziarnisty. .Zalać wodą , dodać przyprawę do zup . Gotować na średnim gazie 30 minut.Pokroić w cienkie paski papryki , pozostałe cebule w piórka ,por w pół plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię i dusić bez na maśle aż zmiękną . Posypać solą , pieprzem , mieloną papryką , szczyptą cukru. Warzywa mają być jędrne. Przecedzić wywar rybny. Dołożyć do garnka z wywarem duszone warzywa i gotować 10 minut.Obrać drobne kawałki mięsa pozostałe na wyciągniętych z wywaru kręgosłupach, ogonach itp.Dołożyć kawałki rybiego mięsa do zupy . Dorzucić szafran. Doprawić zupę utartą gałką muszkatołową , sokiem z cytryny , curry , cukrem, mieloną papryką i koncentratem pomidorowym .Dosypać pokrojoną natkę pietruszki.Podawać układając na wierzchu bulionówki plasterek cytryny i obficie posypując natką pietruszki ( cytryna po to by zakwasić zupę wg upodobania ). Zupa ma być gęsta bo nie dodajemy do niej tak jak do innych zup rybnych ziemniaków czy makaronu. * wybieramy to co akurat kupujemy - ważne by była przewaga ryb słodkowodnych bo z nich jest najsmaczniejszy wywar ( dobrze by było mieć głowę z karpia bo daje ona fantastyczny wywar .