Sposób przygotowania:
Pizza Mariel
W 200 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże , dodajemy szklankę mąki i szczyptę soli i cukru , dokładnie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem 30 minut , następnie dodajemy pozostałą mąkę , łyżeczkę soli i olej .Wyrabiamy ciasto i znów odkładamy na kolejne 30 minut . W tym czasie przygotowujemy sos.Koncentrat pomidorowy , mieszamy z oliwą dodajemy suszone pomidory , bazylię , oregano , granulowany czosnek , pieprz i sól dokładnie mieszamy. Pieczarki obieramy ze skórek , kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Brokuła dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki , sparzamy wrzątkiem. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce, Blachę 36na 36 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia , nakładamy ciasto równomiernie na całą blachę. Następnie całość smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy 1/4 startego sera. Na to nakładamy brokuły,czosnek, pieczarki i cebulę , a na wierzch plasterki kiełbasy ja użyłam krakowskiej parzonej oraz oliwki .Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.