Sposób przygotowania:
Pizza szpinakowa Eli
Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłej wody. Do rozpuszczonych drożdży dodać cukier,łyżeczkę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać sól,cukier,wyrośnięte drożdże,jajko,ciepłą wodę i wyrobić ciasto.Miskę z ciastem nakryć czystą ściereczką kuchenna i zostawić żeby wyrosło. Wymieszać majonez ze śmietaną,doprawić do smaku czosnkiem,solą i pieprzem. Szpinak wyłożyć do rondla i rozmrozić. Rozmrożony szpinak odparować,dodać masło,przyprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem i gałką muszkatołową. Szpinak przesmażyć,dodać roztrzepane jajko i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na okrągłą blaszkę wyłożyć 1/3 ciasta. Ciasto posmarować sosem,posypać połową sera,wyłożyć szpinak i na wierzch wybić jajeczka przepiórcze. Pizzę posypać resztą sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celsjusza przez 30-35 minut. Gotową pizzę pokroić na porcje. Smacznego!