eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pizza szpinakowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna pizza szpinakowa z jajeczkami przepiórczymi.

Pizza szpinakowa Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza szpinakowa Eli

 

  • Ciasto na 3 średnie pizze:
  • 60 dkg mąki pszennej
  • 10dkg drożdży
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody (może być mniej lub więcej,w zależności od wilgotności mąki)

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza szpinakowa Eli
Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłej wody. Do rozpuszczonych drożdży dodać cukier,łyżeczkę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać sól,cukier,wyrośnięte drożdże,jajko,ciepłą wodę i wyrobić ciasto.Miskę z ciastem nakryć czystą ściereczką kuchenna i zostawić żeby wyrosło. Wymieszać majonez ze śmietaną,doprawić do smaku czosnkiem,solą i pieprzem. Szpinak wyłożyć do rondla i rozmrozić. Rozmrożony szpinak odparować,dodać masło,przyprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem i gałką muszkatołową. Szpinak przesmażyć,dodać roztrzepane jajko i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na okrągłą blaszkę wyłożyć 1/3 ciasta. Ciasto posmarować sosem,posypać połową sera,wyłożyć szpinak i na wierzch wybić jajeczka przepiórcze. Pizzę posypać resztą sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celsjusza przez 30-35 minut. Gotową pizzę pokroić na porcje. Smacznego!
Pizza szpinakowa Eli
Szpinak wyłożyć do rondla i rozmrozić.........
Pizza szpinakowa Eli
Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę i posmarować sosem.
Pizza szpinakowa Eli
Posmarowane ciasto posypać połową sera....
Pizza szpinakowa Eli
Na ciasto wyłożyć szpinak i na wierzch wybić jajeczka przepiórcze.