Sposób przygotowania:
Pizza z czerwoną soczewicą
CIASTO : Drożdże wymieszać z cukrem na płynną masę. Wlać letnie mleko, dodać sól oraz olej i wsypać mąkę i dodać soczewicę. Składniki połączyć a potem zagnieść ciasto. Oprószyć je mąką i zakryć ściereczką do wyrośnięcia. OBŁOŻENIE : Gdy jest gotowe ponownie wyrobić i rozłożyć je na talerzu ceramicznym o średnicy 30 cm wysmarowanym olejem i wysypanym mąką. Ciasto posmarować sosem, na sos rozłożyć pokrojone dodatki ( kolejność według uznania ) i na koniec posypać serem oraz ostrą papryką i ziołami. Odstawić na 10 minut aby ciasto podrosło. Pizzę piec przez 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w zależności od piekarnika. Upieczoną pizzę pokroić i polać ketchupem.
Dinah
Alex_M
zewa