Sposób przygotowania:
Pizza z filetem drobiowym
CIASTO: Mleko podgrzewamy . Do letniego dokładamy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy całość, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, pieprz i sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. NADZIENIE: Fileta porcjujemy na mniejsze części. Delikatnie rozbijamy, i oprószamy przyprawami. Tak przygotowanego panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie smażymy go do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane drobiowe kotlety delikatnie studzimy. Przestudzone kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Uformowane ciasto drożdżowe smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie układamy na nim pokrojonego w plasterki pomidora. Na pomidora wykładamy pokrojone filety. Pomiędzy kawałki mięsa nakładamy pokrojone oliwki. Całość wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (180˚C). Miedzy czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy go na wierzch pizzy na 5 minut przed końcem pieczenia. Gdy ser się rozpuści pizzę wyjmujemy. Wierzch posypujemy obficie rukolą. Pizzę podajemy z dodatkiem ketchupu.