jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pizza z filetem drobiowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pizza smakuje rewelacyjnie!!! Oczywiście wszystko zależy od gustu i smaku konsumującego, dlatego tez można dodać do niej swoje ulubione dodatki:). Jak dla mnie to połączenie sprawdziło się w 100%.

Pizza z filetem drobiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z filetem drobiowym

 

  • Średnica około 35 cm
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 130 ml mleka,
  • ¼ kostki drożdży,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • jajko do posmarowania brzegów
  • Nadzienie:
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • Kilka oliwek (zielone i czarne),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • Około 50 g sera żółtego,
  • Garść świeżych liści Rukli,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Świeżo mielona sól ziołowa,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta, jajko, mąka do panierki,
  • 1 pomidor

 

Sposób przygotowania:

Pizza z filetem drobiowym
CIASTO: Mleko podgrzewamy . Do letniego dokładamy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy całość, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, pieprz i sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. NADZIENIE: Fileta porcjujemy na mniejsze części. Delikatnie rozbijamy, i oprószamy przyprawami. Tak przygotowanego panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie smażymy go do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane drobiowe kotlety delikatnie studzimy. Przestudzone kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Uformowane ciasto drożdżowe smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie układamy na nim pokrojonego w plasterki pomidora. Na pomidora wykładamy pokrojone filety. Pomiędzy kawałki mięsa nakładamy pokrojone oliwki. Całość wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (180˚C). Miedzy czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy go na wierzch pizzy na 5 minut przed końcem pieczenia. Gdy ser się rozpuści pizzę wyjmujemy. Wierzch posypujemy obficie rukolą. Pizzę podajemy z dodatkiem ketchupu.
Pizza z filetem drobiowym
Przygotowane ciasto pozostawiamy do podrośnięcia
Pizza z filetem drobiowym
Fileta dzielimy na porcje, przyprawiamy i smażymy kotlety
Pizza z filetem drobiowym
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na przygotowaną blaszkę
Pizza z filetem drobiowym
Na wyłożone ciasto wykładamy składniki nadizenia