Sposób przygotowania:
Pizza z sałatką grecką i szpinakiem
Mąkę wsypujemy do miski, drożdże rozdrabniamy, układamy w zagłębieniu kopca z mąki wlewamy na nie ciepłą (prawie gorącą) wodę, dodajemy olej i zagniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. W międzyczasie nastawiamy piekarnik do nagrzania na 220 stopni. Ciasto zostawiamy w misce, nakrywamy je czystą ścierką i stawiamy w pobliżu nagrzewającego się piekarnika. Szpinak wrzucamy do rondelka, rozmrażamy go i dusimy chwilę soląc i dodając czosnek. Blachę smarujemy olejem. Po ok 15-20 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i palcami rozkładamy je równomiernie na całej powierzchni. Jogurt mieszamy z pesto i smarujemy tą mieszanką wierzch ciasta. Można też nałożyć na ciasto kleksy z samego pesto i dodać inne sosy i dipy które akurat mamy w lodówce. Na to nakładamy podduszony szpinak, kawałki boczku, sałatkę grecką, a całość posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do momentu aż ser się roztopi a brzegi ciasta zarumienią się.
marietta