Sposób przygotowania:
Pizza z ziołami i oliwkami (Włochy)
Z mąki, smalcu i masła oraz jajek zagnieść ciasto i odłożyć je na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować krążki o średnicy 18-20 cm i grubości 5-7 mm. Piec na cienkich plasterkach bułki, wypiekając do połowy. Placki powinny mieć dookoła niziutki brzeg.
Posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć an maśle tak, aby cebula była miękka i przezroczysta ale nie zrumieniona. Dodać obrane i wypestkowane pomidory oraz przyprawy, sól i pieprz. Dusić przez 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Upieczone placki układać na blaszce, napełnić przygotowaną pastę i ubrać oliwkami, pokropić olejem i posypać zieloną pietruszką. Wstwaić do piekarniak na ok 10-15 minut.
Posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć an maśle tak, aby cebula była miękka i przezroczysta ale nie zrumieniona. Dodać obrane i wypestkowane pomidory oraz przyprawy, sól i pieprz. Dusić przez 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Upieczone placki układać na blaszce, napełnić przygotowaną pastę i ubrać oliwkami, pokropić olejem i posypać zieloną pietruszką. Wstwaić do piekarniak na ok 10-15 minut.