SUPERPRZEPIS

Pizzerki na spodzie pszenno-żytnim

  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pizzerki na spodzie pszenno-żytnim

Super sposób na podanie pizzy np gościom, lub jeśli współjedzący lubią różne składniki na pizzy :)

Składniki:

Pizzerki na spodzie pszenno-żytnim

 

 

 

  • Farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag salami
  • 1 cebula
  • żółty ser
  • 1 papryka
  • kukurydza z puszki
  • lub inne ulubione składniki

Sposób przygotowania:

Pizzerki na spodzie pszenno-żytnim
Składniki na sos miksujemy .Przygotowujemy ciasto na pizzę.Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski. W mące robimy zagłębienie, w które wlewamy odrobinę letniej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy je z wodą. Pozostawiamy w cieple, aż drożdże zaczną chodzić. Wówczas dodajemy oliwę,oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk.Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto już podrośnie, odrywamy od niego kawałki wielkości jabłka i wałkujemy na krążki. Każdy smarujemy sosem, wykładamy też nasze ulubione składniki. Każda pizzerka może mieć inne :)
Pieczemy tak przygotowane pizzerki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.