msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Placek-pizza

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast tradycyjnej pizzy postanowiłam zrobić ciasto a la pizza.Syte,w smaku niemal jak pizza, cieszyło się powodzeniem.

Placek-pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek-pizza

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag mortadeli lub innej wędliny np.szynki konserwowej lub parówek
  • 20 dag sera żółtego np.gouda
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Placek-pizza
Pieczarki opłukać,osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę, tak jak i pieczarki.Rozgrzać olej na patelni i smażyć pieczarki a pod koniec dodać cebulę.Gdy odparuje cały płyn odstawić do ostygnięcia. Mortadelę i ser żółty pokroić w kostkę. Margarynę roztopić i lekko przestudzić. Mleko podgrzać, by było ciepłe,ale nie gorące.Rozmieszać w nim rozkruszone drożdże, posypać cukrem.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by podrosły. Do dużej miski wsypać mąkę,dodać czosnek granulowany,sól,przyprawę do pizzy i jajka.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wlać do miski i miksować mikserem o spiralnych końcówkach do uzyskania jednolitej masy.Wlać ciepłą margarynę i połączyć z ciastem. Drewnianą łyżką wmieszać mortadelę,ser i ostudzone pieczarki z cebulą.Ponownie odstawić całość do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,przykrywając ściereczką. Blachę do pieczenia o wymiarach 25*40 cm posmarować tłuszczem , np. margaryną. Wyrośnięte ciasto wymieszać i wyłożyć na blachę i znów odczekać,aż podrośnie.Piec w 180 stopniach ok.0,5 godziny. Podawać najlepiej na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.Na zimno także można spokojnie spożywać. Polecam!
Placek-pizza
Zmiksować składniki ciasta mikserem na gładkie ciasto.
Placek-pizza
Do zmiksowanego ciasta drożdżowego dodać wędlinę,ser i pieczarki z cebulą.
Placek-pizza
Ciasto wylać na blachę i piec ok.30 minut w 180 stopniach.
Placek-pizza
Gotowe ciasto podawać najlepiej na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.