Sposób przygotowania:
Placek-pizza
Pieczarki opłukać,osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę, tak jak i pieczarki.Rozgrzać olej na patelni i smażyć pieczarki a pod koniec dodać cebulę.Gdy odparuje cały płyn odstawić do ostygnięcia. Mortadelę i ser żółty pokroić w kostkę. Margarynę roztopić i lekko przestudzić. Mleko podgrzać, by było ciepłe,ale nie gorące.Rozmieszać w nim rozkruszone drożdże, posypać cukrem.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by podrosły. Do dużej miski wsypać mąkę,dodać czosnek granulowany,sól,przyprawę do pizzy i jajka.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wlać do miski i miksować mikserem o spiralnych końcówkach do uzyskania jednolitej masy.Wlać ciepłą margarynę i połączyć z ciastem. Drewnianą łyżką wmieszać mortadelę,ser i ostudzone pieczarki z cebulą.Ponownie odstawić całość do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,przykrywając ściereczką. Blachę do pieczenia o wymiarach 25*40 cm posmarować tłuszczem , np. margaryną. Wyrośnięte ciasto wymieszać i wyłożyć na blachę i znów odczekać,aż podrośnie.Piec w 180 stopniach ok.0,5 godziny. Podawać najlepiej na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.Na zimno także można spokojnie spożywać. Polecam!
edytaha
zewa
Natala1210