Tomo

Tomo

Kucharz
[Przepisów: 16]

Placek po zbójnicku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym nadzieniem

Placek po zbójnicku

Składniki:

Placek po zbójnicku

 

Sposób przygotowania:

Placek po zbójnicku
1)Ziemniaki i cebulę umyj,obierz, i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do masy ziemniaczano-cebulowej dodaj jajka i przesianą mąkę. Przypraw solą,odrobiną pieprzu i bardzo dokładnie wymieszaj. 2)Mięso umyj,pokrój w kostkę o boku 2 cm.Oprósz solą,pieprzem i posyp 2 łyżkami mąki. Na patelni rozgrzej olej i zrumień mięso. Podlej 1/2 szkl.wody i duś na wolnym ogniu do miękkości. 3) Na oleju zeszklij pokrojoną w talarki cebulę,dodaj pokrojone pieczarki i paprykę. Smaż ok.7 min. Warzywa dodaj (pokrojone) do mięsa,włóż liść laurowy,ziele angielskie,paprykę i czosnek. podgrzewaj 10-12 min. 4) Na patelni rozgrzej olej,wlej ciasto ziemniaczane i usmaż placki z obu stron na złocisty kolor. Na każdym placku połóż 2-3 łyżki gorącego nadzienia (wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.) Placki złóż na pół. Smacznego!