Sposób przygotowania:
Placek po zbójnicku
Sos: Mięso pokrój w plastry, następnie w małą kostkę. Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut. Potem przełóż mięso do garnka i dolej przecier pomidorowy. Całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj pokrajaną w paseczki paprykę, ogórki pokrojone w talarki, przyprawę chilli oraz sos sojowy. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Placki: Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na małych oczkach, osącz na sitku. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Po chwili odlej wodę z ziemniaków, a skrobię z dna naczynia dodaj do masy. Wbij jajka, dodaj pokrojoną cebulkę, oba rodzaje mąki i sos sojowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż duże placki na rozgrzanym oleju na patelni. Wyłóż na połowę placka sos, złóż i podawaj gorące.
luna