jarek-energy

jarek-energy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Książka Kucharska: Kuchnia węgierska

Placek po zbójnicku (jadło drwala)

  • 48
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 55

Jadło drwala inaczej placek po zbójnicku , podobne do placka po węgiersku ,różni się wykonaniem gulaszu i dodatkami

Placek po zbójnicku (jadło drwala)

Składniki:

Placek po zbójnicku (jadło drwala)

 

 

Sposób przygotowania:

Placek po zbójnicku (jadło drwala)
Ziemniaki zetrzeć na placki ziemniaczane , zetrzec takze marchewkę i pokroić cebulę w drobną kosteczkę , dodać mąkę , pieprz , sól i jajka - dokładnie wymieszać . Męso pokroic w kawałki gulaszowe ,dodać paprykę , pieprz , przyprawę , sól , owoce jałowca , kolendrę , liść laurowy i inne zioła wg. uznania i podpiec na patelni do silnego zrumienienia . Następnie dodać wody i dusić do czasu aż mięso stanie się miękkie ( polecam szybkowar ciśnieniowy , bedzie szybciej i smaczniej ) Następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną , jeżleli sos jest zbyt ostry dodajemy łyzke kwaśnej śmietany i mieszamy. Placki pieczemy na dużej patelni ( 28cm) na całej jej powierzchni , kiedy się upieka wykładamy na tależ , na placek dajemy mięsko z gulazem , składamy na pół , polewamy jeszcze sosem i kilkoma kawalkami mięska , ozdabiamy śmietana z galązkami zieleniny ( pietruszka , bazylia itp.) Podajemy od razu po uieczeniu by placek nie zmiękł i byl jeszcze chrupki , gęsta śmietana na placku daje nam takze walory smakowe :) życzę smacznego:)