Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placuszki z indyka z pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placuszki z filetów z indyka z pieczarkami i serem są wyśmienite.

Placuszki z indyka z pieczarkami i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z indyka z pieczarkami i serem

 

  • 30 dag filetu z indyka
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z indyka z pieczarkami i serem
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać roztrzepane jajka, obie mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypior, sos sojowy, majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczy na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, sosem i surówką.
Placuszki z indyka z pieczarkami i serem
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski i wymieszać
Placuszki z indyka z pieczarkami i serem
Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju