Sposób przygotowania:
Placuszki z kaszy jęcz. z sosem mięsnym
Placuszki z kaszy: W garnku zagotować wodę z solą. Wsypać przepłukaną na sicie kaszę i zagotować. Gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 15-20 minut. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i odcieknięcia. W tym czasie ząbek czosnku obrać, pokroić w cienkie słupki i lekko przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na dużych oczkach i dać na patelnie i smażyć dosłownie 2 minuty. Zdjąć na talerzyk i przestudzić. Do miski przełożyć zimną kaszę, dodać cukinię. Obraną cebulkę drobno posiekać i razem z natką dodać do miski. W osobnej miseczce roztrzepać jajko i wlać je do miski. Wsypać oba rodzaje mąki, sól do smaku i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Sos mięsny: Obraną cebulę pokroić w kostkę średniej wielkości i lekko zeszklić na rozgrzanej margarynie. Dodać mięso i je przesmażyć. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić je w cienkie plasterki. Wrzucić na patelnie i dusić razem z mięsem do momentu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Wlać 2 szklanki wody, przykryć rondel i zagotować. W połowie szklanki wody rozprowadzić mąkę. Mieszankę wlać do sosu, zamieszać porządnie i zagotować. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Przed podaniem wsypać koperek i wymieszać.Na patelni rozgrzać olej. W rękach zrobić małe placuszki o średnicy około 4-5 cm i kłaść na patelnię. Smażyć z obu stron na złoto. Przełożyć na ręcznik papierowy. Przełożyć na talerz i polać gorącym sosem. Podawać gorące z surówką ( ja podałam z surówką z czerwonej z pekinką). Serdecznie polecam i smacznego!