mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Plince z pomoćką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjne polskie danie pochodzące z rejonu Warmii i Mazur

Plince z pomoćką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Plince z pomoćką

 

Sposób przygotowania:

Plince z pomoćką
Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą. Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Następnie dodaje jajka, mąkę. Na końcu doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam, formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę. Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje posiekanym szczypiorkiem.
Plince z pomoćką
Twaróg rozgniatam ze śmietaną, czosnkiem i cebulą posiekaną
Plince z pomoćką
Plastry wędzonki podsmażam do zrumienienia bez tłuszczu
Plince z pomoćką
Z masy ziemniaczanej smażę małe placuszki na oleju
Plince z pomoćką
Pomiędzy dwa placuszki ziemniaczane wkładam podsmażoną wędzonkę

Tagi:

jajko jajka