Sposób przygotowania:
Podlaskie pierożki - serduszka
1. Ugotowane ziemniaki zmielić, zagnieść wraz z mąką, szczyptą soli i jajkiem elastyczne ciasto. Uformować kulę, rozwałkować podsypując blat mąką. Foremką do ciasteczek w kształcie serduszka wycinać pierożki.2. Kaszę gryczaną opłukać, po czym wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować na sypko i odcedzić, przestudzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni, dodać do kaszy. Na pozostałym tłuszczu zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać do farszu. Dorzucić drobno posiekany czosnek, starty ser oraz pokruszony twaróg. Oprószyć do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, by składniki się połączyły. Nakładać po łyżeczce farszu na serce, przykryć drugim serduszkiem i przy pomocy widelca zlepić brzegi pierożków. Ułożyć na blasze, piec ok. 20min w temp. 180st. Od razu podawać np. okraszone boczkiem i cebulką.