czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Podwójny tort śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podwójny tort w dwóch kolorach i dwóch smakach, lekki śmietanowy dla niej i mocna kakaowy dla niego :)

Podwójny tort śmietanowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Podwójny tort śmietanowy

biszkopty:

  • biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 dkg orzechów
  • 1 łyżka kawy
  • 0,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Podwójny tort śmietanowy
Biszkopty - białka jajek zmiksować z cukrem kryształem na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, a następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe sypkie składniki. Każdy z biszkoptów piec w tortownicy i średnicy 24 cm przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

Kiedy biszkopty wystygną dociąć je i dopasować do siebie tak, żeby jeden nachodził na drugi. Następnie przekroić biszkopty na 3 krążki.

Jasny krem: Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i od razu połączyć z ciepłą żelatyną. Wystudzić. Kremówkę ubić i zmiksować z zimnym budyniem. Jasny biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, przełożyć kremem i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami z puszki. 

Ciemny krem: Kakao zalać niewielką ilością wrzątku, żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić i zmiksować z wystudzonym kakaem i żelatyną. Ciemny biszkopt nasączyć kawą i przełożyć kakaową śmietaną.

Polewa: Żelatynę na polewę zalać wodą i rozpuścić, resztę składników wrzucić do garnuszka i zagotować, wlać ciepłą żelatynę i wymieszać. Wystudzić i udekorować wierzch ciemnego tortu.

Na wierzchu jasnego tortu rozsmarować ubitą na sztywno śmietanę.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać wierzch białego tortu oraz zamoczyć w niej połówki truskawek. Torty udekorować według uznania. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.
Podwójny tort śmietanowy
Składanie dwóch tortów w jedną całość :)

Tagi:

okazje tort