Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Polędwiczki otulone misiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekanka z makaronu o słodko pikantnym wnętrzu.

Polędwiczki otulone misiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki otulone misiem

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki otulone misiem
Składniki na marynatę dokładnie mieszamy razem i taką masą nacieramy polędwiczki. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta. Zamarynowane polędwiczki podpiekamy na gorącej patelni. Powinny się ładnie zarumienić i być przepieczone w środku. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Dno formy wykładamy wstążkami makaronu, jedna przy drugiej. I w ten sposób robimy dwie warstwy. Następnie układamy polędwiczki i znów warstwa makaronu, na nim ananas pokrojony w kostkę. Wierzch znów z makarony a na nim plastry ananasa. Robimy zalewę a..jajka, 3/4 startego sera, śmietany, przypraw i 2 łyżek sosu z ananasa. Dokładnie mieszamy i zalewamy makaron z dodatkami. Zapiekamy 30 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Jeszcze gorącą posypujemy resztą sera i pokrojoną natką.
Polędwiczki otulone misiem
Ser, śmietana, jajko i przyprawy tworzą gęstą masę, sok z ananasa nie tylko ją rozrzedzi ale i doda smaku.
Polędwiczki otulone misiem
Zamarynowane polędwiczki opiekamy na suchej patelni aż się zarumienią.
Polędwiczki otulone misiem
Formę wykładamy wstążkami makaronu dwa razy.
Polędwiczki otulone misiem
Jeszcze ciepłą posypujemy resztką sera i natką.