Sposób przygotowania:
Potrawka z bakłażana z roladkami
250 g pieczarek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor doprawiając do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką. Kotlety rozbijamy na cienkie plastry. Oprószamy je solą i pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po 2 listki bazylii i podsmażone pieczarki. Zwijamy roladki. Roladki podsmażamy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy około 3 minuty na małym ogniu. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry. Podsmażamy je na maśle na złoty kolor, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem. Kolejno wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy i zioła i całość smażymy 5-7 minut na wolnym ogniu aż część płynu odparuję i sos zgęstnieje. Wówczas dodajemy podsmażonego bakłażana i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Całość doprawiamy ewentualnie do smaku. Do naczynia żaroodpornego wkładamy 1/3 masy. Następnie układamy podsmażone roladki i wykładamy pozostałą masę. Całość zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można dodatkowo posypać 1-2 łyżkami żółtego sera. Danie podałam z ryżem. Będzie pasowała do niego również kasza. Życzę smacznego :)
edytaha
alaaa
monikaT83
mysza75