Sposób przygotowania:
Prawie szatańskie jadło z młodej kapusty
Główkę kapusty obrać z wierzchnich liści. Przekroić na ćwiartki i pokroić w cienkie paski ( jak do kiszenia). W garnku rozgrzać masło i olej .Wrzucić kapustę i dusić mieszając aż zmięknie. Usiekać koperek. Dolać 1 szklankę wody i wsypać 3/4 koperku. Lekko posolić i dodać szczyptę cukru. Dusić 30 minut. W tym czasie pokroić boczek i wrzucić do nagrzanego garnka z grubym dnem Smażyć do zrumienienia. Cebule i mięso pokroić jak do gulaszu. Wrzucić do boczku cebulę, a potem mięso. Podsmażyć na rumiano. Pokrojone w drobną kostkę pomidory dołożyć do gulaszu. Podlać wodą . Wrzucić przyprawy, wlać łyżkę maggi w płynie. Gotować ok. godziny aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku kapustę i gulasz ( kapustę solą, cukrem - sokiem z cytryny- a gulasz na ostro pieprzem, papryką, maggi w płynie) Można podawać w dwojaki sposób: -tak jak ja podałam -gulasz ułożony na kapuście z koperkiem lub -wymieszać kapustę z gulaszem i podawać jak taki a'la letni bigos