SUPERPRZEPIS

Przekładaniec orzechowy

  • 9
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Przekładaniec orzechowy Więcej zdjęć (5)

Dosyć pracochłonne ale warto skusić się na to ciasto - pełne bakalii i kremu ananasowego, naprawdę pycha!

Składniki:

Przekładaniec orzechowy

 

  • Na standardową dużą blaszkę.

 

  • Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny 250 gr
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki duże śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

 

 

  • Do masy bezowej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec orzechowy
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy posiekaną nożem margarynę ,wbijamyżółtka ,dodajemy śmietanę oraz cukier i zarabiamy kruche ciasto .Dzielimy je na pół i wylepiamy nim dwie jednakowe formy.smarujemy ciasta dżemem.



Masa: Część mleka gotujemy z cukrami a w reszcie rozpuszczamy budynie z mąką i dodajemy żółtka razem wszystko miksujemy i dodajemy do gotującego się mleka i robimy budyń.Zostawiamy do wystygnięcia.



Margarynę ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki puszysty krem a na koniec dodajemy w kawałkach ananasy z puszki(odsączone)i mieszamy krem.



Beza orzechowa: Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier wykładamy na posmarowane dżemem ciasta ,posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 170* zimne ciasto przekładamy kremem ananasowym i przykrywamy drugim ciastem.Dekorujemy jak nam pasuje:)
Przekładaniec orzechowy
Na mleku gotujemy budyń do kremu ananasowego
Przekładaniec orzechowy
robimy ciasto kruche wylepiamy formę i smarujemy dzemem
Przekładaniec orzechowy
ubijamy białka na sztywno wykładamy na ciasto
Przekładaniec orzechowy
Na gotowe ciasto sypiemy orzechy i pieczemy a po ostudzeniu przekładamy kremem.

Tagi:

ciasto