Sposób przygotowania:
Przekładaniec z kremem waniliowym
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać jajka. Następnie dodać makę, makę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą formy wieńcowej i piec 50 minut w temp. 175 stop. C. Upieczony wianek pozostawić 10 minut w formie, wyjąć odstawić do przestygnięcia. Budyń przygotować, przestudzić. Wiśnie zagotować z sokiem, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody. Doprawić 3 łyżkami cukru, przestudzić. Wianek przeciąć wzdłuż na połowę, na spodzie rozłożyć wiśnie. Przesudzony budyń utrzeć z miekkim masłem oraz resztą cukru. trochę kremu rozłożyć na wiśniach, przykryć drugą warstwą ciasta. Pozostałym kremem posmarować ciasto ze wszystkich stron, zrobić kilka rozetek. Każdą rozetkę ozdobić wisienką. Ciasto obsypać orzechami laskowymi.