Cukinia faszerowana po prosta w wykonaniu pyszna i zdrowa potrawa. Przygotowujemy ją przecinając nasze warzywo wzdłuż na pół, wydrążając je mniej więcej do połowy głębokości. W pustym miejscu układamy przygotowane składniki i zapiekamy całość w piekarniku do zrumienienia. Możemy przygotować cukinie faszerowaną pieczarkami, ryżem, fetą, tuńczykiem czy mięsem. W każdej postaci będzie ona smakować wybornie i nie raz jeszcze przygotujemy ja dla siebie lub dla gości.
cukinia faszerowana warzywami

cukinia faszerowana warzywami

Cukinia faszerowana warzywami to ciekawy pomysł na pyszne, pożywne danie. Będzie ono dobrym pomysłem dla osób pozostających na diecie. Możemy przygotować ją z dodatkiem różnorodnych warzyw, pomidorów, fasoli, papryki, marchewki, pietruszki, czy selera. Uzupełnić ją możemy ryżem, kaszą i różnymi rodzajami serów. Cukinia faszerowana warzywami to pyszna wegetariańska potrawa, którą możemy cieszyć się w różnych odsłonach.

Farsze

Farsze

Uzupełnieniem rozmaitych potraw są farsze, czyli smaczne nadzienia przygotowywane najczęściej z mielonego mięsa i różnorodnych warzyw. Stosuje się je zarówno w kuchni tradycyjnej do przyrządzenia chrupiących krokietów z mięsem i pieczarkami, jak również w kuchni wegańskiej do nadziewania warzyw, najczęściej papryki lub cukinii. W roli efektownej potrawy sprawdzi się pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami bądź wątróbką drobiową.

cukinia faszerowana mięsem mielonym

cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest chyba serwowana najczęściej. Możemy do jej przygotowania użyć różnego rodzaju mięs, dobrze smakować będzie z wieprzowiną, wołowiną, indykiem, czy kurczakiem. Często serwuje się cukinie faszerowaną mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem. Posypujemy ja obficie startym żółtym zerem i zapiekamy ją w piekarniku.

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka nadziewana mięsem mielonym to klasyczna wersja warzyw faszerowanych. Oczyszczona z pestek papryka faszerowana jest podsmażonym mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów, pieczarek lub ryżu. Całość zapieka się w piekarniku lub na grillu. Gdy warzywo będzie miękkie – można je serwować. Smak dopełni surówka oraz sos czosnkowy.

Dania z bakłażana

Dania z bakłażana

Bakłażan to jeden z najważniejszych składników ratatouille, a także innych gulaszy warzywnych. To warzywo o intensywnie fioletowej skórce bywa także składnikiem sałatek. Bakłażan można również smażyć po pokrojeniu go w plastry, w panierce lub bez niej. Doskonale nadaje się on też do duszenia na patelni, np. z cukinią. Potrawa z bakłażana i cukinii może być uzupełniona papryką, pomidorami, cebulą, serem feta. Warto do niej dodać ziarna słonecznika. Duszony bakłażan z patelni to doskonała przystawka do mięsnych dań.

cukinia faszerowana mięsem

cukinia faszerowana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem to pyszne i sycące danie. Do jej przygotowania możemy użyć różnych rodzajów mięs oraz różnorodnych dodatków, warzyw, ryżu, czy kasz. Często przyrządzana jest cukinia faszerowana kurczakiem, indykiem, kiełbasą, czy szynką. Każdy pomysł będzie dobry, ponieważ warzywo to pasuje właściwie do wszystkiego. Będzie ona świetnym rozwiązaniem na lekki i pożywny obiad.

cukinia faszerowana kaszą

cukinia faszerowana kaszą

Cukinia faszerowana kaszą będzie dobrym pomysłem jako odmiana od tradycyjnych obiadów. Można przyrządzić ją także na ciepłą kolację. Do jej przygotowania używajmy różnorodnych rodzajów kasz. Świetnie będzie smakować cukinia faszerowana kaszą, jaglaną, gryczaną, pęczakiem, czy kuskusem. Uzupełniamy je ulubionymi warzywami, serami i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia.

Warzywa

Warzywa

Najbardziej popularnym składnikiem polskiej kuchni są ziemniaki. To warzywa bulwiaste z dużą zawartością skrobi. Marchewka, seler, buraki i rzodkiewka należą do warzyw korzeniowych, których jadalną częścią jest tylko korzeń. Rukolę, sałatę, szpinak czy cykorię można użyć do różnego rodzaju sałatek warzywnych, mięsnych i makaronowych. Do warzyw strączkowych zalicza się: bób, fasolę, ciecierzycę, groch oraz soczewicę. Warzywa można gotować, grillować, piec i smażyć. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, przekąsek, sałatek oraz zup.