Kulinarnych pomysłów na wykorzystanie cukinii jest całe mnóstwo. Z warzywa tego warto zrobić smaczne i pożywne kotlety z dodatkiem aromatycznych przypraw lub przyrządzić je w towarzystwie chrupiącej panierki. Jaka wersja wydaje się być ciekawsza? Oto inspirujące pomysły!
Kotlety z tartej cukinii
Do przygotowania klasycznych kotletów z cukinii potrzebować będziemy: dorodnej cukinii, cebuli, jajek, soli, pieprzu, mąki, bułki tartej i oleju do smażenia.
Pracę zaczynamy od umycia, oczyszczenia cukinii oraz przekrojenia jej na połowę. Z każdej części usuwamy nadmiar nasion (przy niewielkich i bardzo młodych cukiniach ten etap pracy jest zbędny), a pozostały miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startej cukinii dodajemy pokrojoną na drobno cebulę - całość solimy i odstawiamy na 15 minut.
Po wyznaczonym czasie, z warzyw delikatnie odciskamy nadmiar wody, a następnie dodajemy do nich jajka, nieco mąki i bułki tartej oraz pieprz. Z gęstej masy formujemy kotlety, układamy na rozgrzanym oleju i obsmażamy z każdej strony do momentu uzyskania rumianego koloru!
Fot. Fotolia
Jak urozmaicić kotlety?
Podstawowy przepis na kotlety to doskonała baza dla stworzenia naprawdę oryginalnego dania. Tarte kotlety z cukinii warto wzbogacić więc o ryż, ciecierzycę, kaszę jaglaną, paprykę, por, marchewkę, pieczarki lub ser!
Cukiniowe krążki
Równie smacznym pomysłem na wykorzystanie cukinii będą kotlety w postaci krążków w panierce. Ten rodzaj potrawy jest szybszy w przygotowaniu i nie wymaga dużych nakładów pracy. Jak zatem zrobić tę odmianę kotletów?
Do ich przygotowania wystarczy cukinia, jajka, bułka tarta, przyprawy i olej do smażenia. Umytą cukinię kroimy ze skórą na plastry (2-2,5 cm). Krążki solimy i odstawiamy do momentu, kiedy warzywo puści sok. Po tym czasie oprószamy cukinię pieprzem, maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy 2-3 minuty na każdej stronie.
Obie propozycje podawać można do sosów pieczeniowych lub grzybowych. Pysznie smakują w towarzystwie mięs i świeżo skomponowanych sałatek. Jeśli lubicie, gotowe kotlety podawajcie też w towarzystwie kwaśnej śmietany posypanej koperkiem lub natką pietruszki!
Pomysły na panierkę do kotletów
Panierką do większości kotletów - również tych z cukinii - jest najczęściej bułka tarta. Jak dodać im chrupkości za pomocą innych składników? Pomysłów jest mnóstwo!
Doskonałymi składnikami tworzącymi otoczkę dla jędrnej cukinii będą płatki kukurydziane - wystarczy pokruszyć je widelcem, obtoczyć w nich krążki warzyw i voila!
Pyszną i zdrową propozycją panierki będą także wiórki kokosowe, ziarna sezamu, pestki dyni i słonecznika - taka mieszanka sprawi, że kotlety staną się niebywale wykwintne i stanowić będą ciekawe urozmaicenie dla codziennych posiłków.
Po wymieszaniu jajek, mąki, słodkiej oraz ostrej papryki uzyskamy ciekawą otoczkę, która podkreśli smak cukinii i sprawi, że po usmażeniu będzie soczysta w środku. A co powiecie na panierkę skomponowaną z orzechów? Ulubione gatunki wystarczy jedynie pokruszyć lub rozgnieść, a potem obtoczyć w nich kotlety!
Fot. Fotolia
Pamiętajcie, że każdy pomysł na panierkę warto urozmaicać dodając swoje ulubione przyprawy, zioła, a nawet słodkie bakalie!
Nasze przepisy
Smakowite i jędrne cukinie na dobre zagościły już w naszych kuchniach. Jeśli brak Wam pomysłów na ich wykorzystanie, koniecznie sięgnijcie po nasze przepisy na dania z cukinią - propozycje te są nie tylko pyszne, ale i niskokaloryczne!
Wśród naszych pomysłów na uwagę zasługuję receptura na kotleciki ryżowe z cukinią. Ponieważ nie zawierają kalorycznych dodatków, zadowolą szczególnie miłośników diet i zdrowego odżywiania!
Serdecznie zachęcamy też do spróbowania kotletów z cukinii ze szczyptą lubczyku, rozmarynu, bazylii i ziół prowansalskich!
Fot. Fotolia
Mieliście już w tym sezonie okazję, by przygotować kotlety z cukinii? Koniecznie skosztujcie ich w towarzystwie ulubionych dodatków! Czekamy na Wasze opnie i przepisy!
Kotlety z tartej cukinii
Do przygotowania klasycznych kotletów z cukinii potrzebować będziemy: dorodnej cukinii, cebuli, jajek, soli, pieprzu, mąki, bułki tartej i oleju do smażenia.
Pracę zaczynamy od umycia, oczyszczenia cukinii oraz przekrojenia jej na połowę. Z każdej części usuwamy nadmiar nasion (przy niewielkich i bardzo młodych cukiniach ten etap pracy jest zbędny), a pozostały miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startej cukinii dodajemy pokrojoną na drobno cebulę - całość solimy i odstawiamy na 15 minut.
Po wyznaczonym czasie, z warzyw delikatnie odciskamy nadmiar wody, a następnie dodajemy do nich jajka, nieco mąki i bułki tartej oraz pieprz. Z gęstej masy formujemy kotlety, układamy na rozgrzanym oleju i obsmażamy z każdej strony do momentu uzyskania rumianego koloru!
Fot. Fotolia
Jak urozmaicić kotlety?
Podstawowy przepis na kotlety to doskonała baza dla stworzenia naprawdę oryginalnego dania. Tarte kotlety z cukinii warto wzbogacić więc o ryż, ciecierzycę, kaszę jaglaną, paprykę, por, marchewkę, pieczarki lub ser!
Cukiniowe krążki
Równie smacznym pomysłem na wykorzystanie cukinii będą kotlety w postaci krążków w panierce. Ten rodzaj potrawy jest szybszy w przygotowaniu i nie wymaga dużych nakładów pracy. Jak zatem zrobić tę odmianę kotletów?
Do ich przygotowania wystarczy cukinia, jajka, bułka tarta, przyprawy i olej do smażenia. Umytą cukinię kroimy ze skórą na plastry (2-2,5 cm). Krążki solimy i odstawiamy do momentu, kiedy warzywo puści sok. Po tym czasie oprószamy cukinię pieprzem, maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy 2-3 minuty na każdej stronie.
Obie propozycje podawać można do sosów pieczeniowych lub grzybowych. Pysznie smakują w towarzystwie mięs i świeżo skomponowanych sałatek. Jeśli lubicie, gotowe kotlety podawajcie też w towarzystwie kwaśnej śmietany posypanej koperkiem lub natką pietruszki!
Pomysły na panierkę do kotletów
Panierką do większości kotletów - również tych z cukinii - jest najczęściej bułka tarta. Jak dodać im chrupkości za pomocą innych składników? Pomysłów jest mnóstwo!
Doskonałymi składnikami tworzącymi otoczkę dla jędrnej cukinii będą płatki kukurydziane - wystarczy pokruszyć je widelcem, obtoczyć w nich krążki warzyw i voila!
Pyszną i zdrową propozycją panierki będą także wiórki kokosowe, ziarna sezamu, pestki dyni i słonecznika - taka mieszanka sprawi, że kotlety staną się niebywale wykwintne i stanowić będą ciekawe urozmaicenie dla codziennych posiłków.
Po wymieszaniu jajek, mąki, słodkiej oraz ostrej papryki uzyskamy ciekawą otoczkę, która podkreśli smak cukinii i sprawi, że po usmażeniu będzie soczysta w środku. A co powiecie na panierkę skomponowaną z orzechów? Ulubione gatunki wystarczy jedynie pokruszyć lub rozgnieść, a potem obtoczyć w nich kotlety!
Fot. Fotolia
Pamiętajcie, że każdy pomysł na panierkę warto urozmaicać dodając swoje ulubione przyprawy, zioła, a nawet słodkie bakalie!
Nasze przepisy
Smakowite i jędrne cukinie na dobre zagościły już w naszych kuchniach. Jeśli brak Wam pomysłów na ich wykorzystanie, koniecznie sięgnijcie po nasze przepisy na dania z cukinią - propozycje te są nie tylko pyszne, ale i niskokaloryczne!
Wśród naszych pomysłów na uwagę zasługuję receptura na kotleciki ryżowe z cukinią. Ponieważ nie zawierają kalorycznych dodatków, zadowolą szczególnie miłośników diet i zdrowego odżywiania!
Serdecznie zachęcamy też do spróbowania kotletów z cukinii ze szczyptą lubczyku, rozmarynu, bazylii i ziół prowansalskich!
Fot. Fotolia
Mieliście już w tym sezonie okazję, by przygotować kotlety z cukinii? Koniecznie skosztujcie ich w towarzystwie ulubionych dodatków! Czekamy na Wasze opnie i przepisy!
marcinka
Jagodowa
Magdalena88
DolceEva