Cukinia zaliczana jest do dyń. Podłużna, z wyglądu bardziej przypomina ogórka niż dynię. Do tego bardzo neutralna w smaku i mało kaloryczna. Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Jedną z najlepszych opcji są placki – smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Przepis na placki z cukinii
Placki z cukinii to proste danie, które można przyrządzić w kilka minut. Wszystko czego nam potrzeba to warzywo, nieco mąki i jajko.
- Do przygotowania placków z cukinii będą potrzebne: cukinia lub kabaczek, jajko, mąka, sól i pieprz.
- Cukinię obierz, zetrzyj na dużych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku.
- Do warzywa dodaj jajko i tyle mąki, aby utworzyć dość gęstą masę.
- Całość dopraw.
- Na rozgrzaną patelnię przełóż masę, formując placuszki.
- Smaż je z obu stron na złoty kolor.
Z czym podawać placki z cukinii?
Placki z cukinii najlepiej smakują podane z różnymi sosami. Można do tego celu wykorzystać te najprostsze dipy, takie jak kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Jeśli wolisz coś bardziej konkretnego – możesz sięgnąć po sos pomidorowy, czosnkowy lub koperkowy. Znakomitym pomysłem będzie także salsa (owocowa lub warzywna), chutney lub guacamole. Można się również pokusić o coś gotowego, np. musztardę, ketchup lub sos hamburgerowy.
Jeśli wolisz coś bardziej konkretnego – możesz sięgnąć po sos pomidorowy, czosnkowy lub koperkowy. Znakomitym pomysłem będzie także salsa (owocowa lub warzywna), chutney lub guacamole. Można się również pokusić o coś gotowego, np. musztardę, ketchup lub sos hamburgerowy.
ambar.bydgoszcz.pl