Lekkim a zarazem sycącym daniem, które można serwować w ramach obiadu, kolacji lub przystawki jest papryka faszerowana mięsem mielonym zapiekana w piekarniku. Do przygotowania farszu, oprócz mięsa mielonego wykorzystuje się gotowany ryż. Opcjonalnie do nadzienia można dodać czarne oliwki. Wierzch nadzianych papryk (przed ich „zamknięciem” za pomocą odciętej górnej części – „czapeczki”) posypuje się startym żółtym serem, a następnie papryki przykrywa się „czapeczkami”. Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem należy piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Papryka faszerowana serem

Papryka faszerowana serem

Obok mięsa i warzyw, do nadziewania papryki warto wykorzystać także ser. Feta, gorgonzola, gouda – wybór jest spory. W przypadku pierwszego, dobrze jest do farszu dodać brokuły, szpinak lub szparagi. Papryka nadziewana serem może służyć za danie obiadowe lub elegancką przystawkę na imprezę. Wówczas wystarczy ją podać z sosami i udekorować świeżą bazylią, pietruszką lub startym parmezanem.

Papryka faszerowana ryżem

Papryka faszerowana ryżem

Papryka faszerowana ryżem i mięsem to klasyczna wersja tego dania. Można ją zrobić błyskawicznie, szczególnie, kiedy oba składniki zostały nam z poprzedniego obiadu. Farsz można przygotować także z ryżu i warzyw lub pieczarek. Nadzianą paprykę należy później zapiec w piekarniku lub owinąć w folię i umieścić na grillu. Kiedy warzywo będzie miękkie, można je serwować. Mniejsze papryki mogą służyć za przekąskę, większe – za danie obiadowe.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Papryka nadziewana to jeden z prostszych i efektywniejszych obiadów. Wystarczy umytą i pozbawioną pestek paprykę nadziać farszem i zapiec w piekarniku lub na grillu. W ten sposób można przygotować pyszne danie, idealne nawet na imprezę. Dobrze jest wypróbować paprykę faszerowaną mięsem mielonym czy kurczakiem, jak też wersje wegetariańskie: z pieczarkami, serem lub soczewicą. Każda z opcji smakuje doskonale, szczególnie podana z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym!

Papryka faszerowana kuskusem

Papryka faszerowana kuskusem

Pieczona papryka z farszem z kaszy kuskus to doskonały pomysł na wegetariański obiad czy przystawkę. Możemy ją upiec w piekarniku, jak i ugotować na parze, co sprawi, że zachowamy jak najwięcej wartości odżywczych. Farsz warto urozmaicić o warzywa strączkowe lub suszone owoce, które nadadzą całości niezwykłego aromatu.

Papryka faszerowana mięsem

Papryka faszerowana mięsem

Papryka nadziewana mięsem może być zrobiona z farszem drobiowym, wieprzowym, wołowym czy też rybnym. Niezależnie od rodzaju, najlepiej, aby mięso było mielone. Wówczas można nim łatwiej nadziać paprykę. Kiedy mamy mało mięsa, można je wymieszać z ryżem lub kaszą. Prawdziwym rarytasem jest papryka faszerowana mięsem i pieczarkami – to proste i efektowne danie, które można zrobić w każdej chwili. Wystarczą trzy składniki, by zrobić pyszny obiad!
 

Papryka faszerowana wegetariańska

Papryka faszerowana wegetariańska

Farsz do papryki nie musi zawierać mięsa. Równie dobrze można go przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Papryka faszerowana warzywami to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Czym nadziać taką paprykę? Wybór jest spory: pomidorami, cukinią, bakłażanem, cebulą czy nawet burakami. Taką paprykę faszerowaną w wersji wege piecze się do momentu, aż zmięknie i serwuje z ulubionymi sosami.

Papryka faszerowana kaszą

Papryka faszerowana kaszą

Brakuje Ci pomysłu na nadzienie do papryki? Przygotuj warzywo faszerowane kaszą: jaglaną, gryczaną lub jęczmienną. Aby farsz nie wyszedł mdły, warto daną kaszę wymieszać z podsmażonymi warzywami, mięsem lub chociaż passatą pomidorową. Paprykę nadziewaną kaszą można piec zarówno w piekarniku, jak i na grillu – w obu wersjach smakuje znakomicie!

Polecane przepisy do kategorii Papryka faszerowana mięsem mielonym

Znaleźliśmy 11 przepisów w kategorii Papryka faszerowana mięsem mielonym