Właściwości zdrowotne warzyw według ich koloru

Warzywa to naturalne źródło witamin i minerałów. Dostarczane organizmowi w odpowiednich ilościach, odpłacają się profitami w postaci pięknej cery, wysokiej odporności, zdrowego serca oraz przedłużenia młodości.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Właściwości zdrowotne warzyw według ich koloru
fot. Fotolia
Kolor warzyw ma moc! Barwa pozwala odkryć prozdrowotne właściwości każdego warzywa. Zobacz, z jakich grup składa się warzywna tęcza. Wykorzystaj siłę barw i zatroszcz się o to, by na twoim talerzu pojawiła się cała paleta kolorystyczna.

Do przygotowania bomb witaminowych polecamy bukiety warzyw i mrożonki Hortex. Warzywa znajdujące się w mrożonkach Hortex pochodzą ze zbiorów dokonywanych w pełni sezonu. Od razu poddawane są błyskawicznemu procesowi mrożenia, dzięki temu zachowują wszelkie walory odżywcze. Z powodzeniem sprawdzą się podczas wprowadzenia zdrowej, kolorowej diety.

Kolorowy podział warzyw:

Warzywa ciemnopomarańczowe, żółte i czerwone: upiększają i pobudzają: pomidor, czerwona papryka, papryczka chili, marchewka, dynia, fasolka szparagowa (żółta), żółta papryka.

Swoją barwę zawdzięczają karotenoidom, do których należą między innymi beta-karoten, zeaksantyna, kryptoksantyna i likopen. Karotenoidy należą do naturalnych przeciwutleniaczy, mają zdolność hamowania procesów starzenia oraz poprawy funkcjonowania układu immunologicznego.

Bogate w witaminy A i C - poprawiają odporność. Likopenposiada ma właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. Warzywa z tej grupy są bogatym źródłem beta-karotenu, który poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci, a także jest niezbędny do prawidłowego procesu widzenia.

Warzywa zielone - oczyszczają: ogórki, brokuły, szpinak, sałata, roszponka, rukola, groszek, rzeżucha, brukselka, zielona kapusta, karczochy, zielona papryka, zielona fasola, jarmuż

Są cennym źródłem witaminy B, K, potasu, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, wit. B6.. Zawierają chlorofil, który oczyszcza z toksyn i redukuje poziom stresu

Ciemnozielone warzywa liściaste, zawierają związki pozytywnie wpływające na procesy widzenia oraz zmniejszające ryzyko wystąpienia katarakty, zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Warzywa ciemnofioletowe i purpurowe - hamują starzenie: bakłażany, czerwona kapusta, fioletowe szparagi, burak ćwikłowy

Ich siła tkwi w antocyjanozydach, które opóźniają proces starzenia. Substancje zawarte w ciemnofioletowych i purpurowych warzywach mają działanie przeciwzapalne i antyagregacyjne (przeciwzakrzepowe). Zawierają dużo witaminy C.

Warzywa białe - chronią: cebula, czosnek, por

Zawierają allicynę, czyli naturalny antybiotyk. Działają bakteriobójczo i pomagają uporać się z przeziębieniem i ogólnym osłabieniem organizmu. Do grupy białych warzyw wchodzą także m.in. kalafior i pieczarki. Warzywa białe (np. czosnek, por, cebula) mają działanie antynowotworowe.

Czerp pełnymi garściami z korzyści, jakie dają warzywa. Zadbaj o to, by w Twojej diecie nie zabrakło żadnej z powyższych barw. Jeśli nie masz dostępu do świeżych warzyw, wykorzystaj mrożonki Hortex. Proces pozyskiwania warzyw (zbierane są wyłącznie te w pełni dojrzałe) oraz profesjonalna technologia mrożenia dają gwarancję zdrowia i naturalnego smaku. Jedz kolorowo bez względu na porę roku!