Papryka pochodzi z Ameryki Południowej. Mieszkańcy Peru uprawiali ją już ponad 2 tysiące lat temu. Do Europy papryka dotarła, dzięki jednej z wypraw podróżnika Krzysztofa Kolumba. Obecnie uprawa papryki rozpowszechniona jest na całym świecie.
Stolicą papryki w Europie są Węgry, słynące z największych na świecie upraw tego warzywa. W kuchni węgierskiej żadna potrawa nie będzie dobra jeśli nie doda się do niej papryki. Dzięki nasionom papryki, które długo zachowują zdolność kiełkowania, przewożenie tego warzywa, nawet na duże odległości, nie stanowi żadnego problemu.
O papryce i jej właściwościach
Papryka ma kilka kolorów: czerwony, żółty, zielony i pomarańczowy. Może być okrągła, podłużna, słodka, ostra, chilli lub tabasco. Idealnie nadaje się do dekorowania dań, sałatek lub jako zdrowa warzywna przekąska do pochrupania.
Zdjęcie: Fotolia
W papryce znajduje się dużo więcej witaminy C niż w cytrynie. W trakcie gotowania lub smażenia papryka tracie mniej tej witaminy niż inne warzywa, które są tym procesom poddawane. Papryka po prostu dość szybko staje się miękka i nie trzeba jej zbyt długo gotować. Najwięcej witaminy C znajduje się w świeżej, surowej papryce.
Witaminy A i E uważane za źródło młodości i piękna również znajdują się w papryce. Dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę E zaspokoją dwie papryki dodawane np. jako chrupiąca warzywna przekąska do kanapek jedzonych w ciągu dnia. Papryka zawiera również witaminę B2, B6 oraz pierwiastki mineralne: żelazo, potas, wapń, fosfor oraz magnez. Hamuje proces starzenie się komórek oraz wzmacnia odporność naszego organizmu.
Papryka działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie, wspomaga nasze procesy trawienia oraz oczyszcza nasz organizm. Jest niskokalorycznym warzywem, w 100 gramach papryki znajduje się zaledwie 25 kalorii.
Kolory papryki oznaczają inną właściwość dla naszego organizmu. Czerwona papryka wzmacnia nasze naczynia krwionośne oraz hamuje powstawanie zmarszczek. Zielona papryka zawiera dużo kwasu foliowego, dlatego kobiety w ciąży powinny włączyć ją do swojej diety. Żółta papryka ma dużo luteiny, która zadba o nasz wzrok.
Zdjęcie: Fotolia
Ostre papryki takie jak papryczka chili mogą być wykorzystywane w dietach odchudzających, ponieważ hamują łaknienie oraz oczyszczają organizm. Paprykę chilli zaleca się w celach zdrowotnych lecząc biegunkę lub zapalenie oskrzeli.
Ostra papryka ma także właściwości rozgrzewające. Powinny jej jednak unikać osoby, które cierpią z powodu refluksu żołądkowego lub mają problemy z przewodem pokarmowym czy dwunastnicą.
Paprykę można przygotować na bardzo wiele sposobów. Idealnie nadają się na surowo do sałatek, z pomidorem i sałatą, można ją grillować, gotować oraz piec. Często też papryka bywa nadziewana mięsnym lub warzywnym farszem z dodatkiem ryżu. Ostrzejszą papryką możemy doprawić sos czy gulasz lub inną potrawę według naszego uznania i smaku.
Papryka jest bardzo zdrowym warzywem. Zobacz, jak wspaniałe dania możesz z niej przygotować!
Jozefinacz poleca paprykę faszerowaną kaszą kuskus. Tak faszerowana papryka jest świetnym pomysłem na smaczny i rodzinny obiad.
Papryka faszerowana kurkami to wspaniałe danie dla osób, które lubią grzyby. Autorką przepisu jest Babaciagramolka.
Smak i uczucie poleca paprykę zapiekaną z pomidorami i czosnkiem. Podana na ciepło smakuje wyśmienicie. Jeżeli lubisz pieczoną paprykę to znaczy, że musisz wypróbować ten przepis.
Dobrym pomysłem na obiad jest także krem z pieczonej papryki, który poleca edytaha. Pełny, głęboki smak, a minimalna ilość składników. Polecamy spróbować!
Odkryj przepis na zrazy z papryką >>>
Stolicą papryki w Europie są Węgry, słynące z największych na świecie upraw tego warzywa. W kuchni węgierskiej żadna potrawa nie będzie dobra jeśli nie doda się do niej papryki. Dzięki nasionom papryki, które długo zachowują zdolność kiełkowania, przewożenie tego warzywa, nawet na duże odległości, nie stanowi żadnego problemu.
O papryce i jej właściwościach
Papryka ma kilka kolorów: czerwony, żółty, zielony i pomarańczowy. Może być okrągła, podłużna, słodka, ostra, chilli lub tabasco. Idealnie nadaje się do dekorowania dań, sałatek lub jako zdrowa warzywna przekąska do pochrupania.
Zdjęcie: Fotolia
W papryce znajduje się dużo więcej witaminy C niż w cytrynie. W trakcie gotowania lub smażenia papryka tracie mniej tej witaminy niż inne warzywa, które są tym procesom poddawane. Papryka po prostu dość szybko staje się miękka i nie trzeba jej zbyt długo gotować. Najwięcej witaminy C znajduje się w świeżej, surowej papryce.
Witaminy A i E uważane za źródło młodości i piękna również znajdują się w papryce. Dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę E zaspokoją dwie papryki dodawane np. jako chrupiąca warzywna przekąska do kanapek jedzonych w ciągu dnia. Papryka zawiera również witaminę B2, B6 oraz pierwiastki mineralne: żelazo, potas, wapń, fosfor oraz magnez. Hamuje proces starzenie się komórek oraz wzmacnia odporność naszego organizmu.
Papryka działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie, wspomaga nasze procesy trawienia oraz oczyszcza nasz organizm. Jest niskokalorycznym warzywem, w 100 gramach papryki znajduje się zaledwie 25 kalorii.
Kolory papryki oznaczają inną właściwość dla naszego organizmu. Czerwona papryka wzmacnia nasze naczynia krwionośne oraz hamuje powstawanie zmarszczek. Zielona papryka zawiera dużo kwasu foliowego, dlatego kobiety w ciąży powinny włączyć ją do swojej diety. Żółta papryka ma dużo luteiny, która zadba o nasz wzrok.
Zdjęcie: Fotolia
Ostre papryki takie jak papryczka chili mogą być wykorzystywane w dietach odchudzających, ponieważ hamują łaknienie oraz oczyszczają organizm. Paprykę chilli zaleca się w celach zdrowotnych lecząc biegunkę lub zapalenie oskrzeli.
Ostra papryka ma także właściwości rozgrzewające. Powinny jej jednak unikać osoby, które cierpią z powodu refluksu żołądkowego lub mają problemy z przewodem pokarmowym czy dwunastnicą.
Paprykę można przygotować na bardzo wiele sposobów. Idealnie nadają się na surowo do sałatek, z pomidorem i sałatą, można ją grillować, gotować oraz piec. Często też papryka bywa nadziewana mięsnym lub warzywnym farszem z dodatkiem ryżu. Ostrzejszą papryką możemy doprawić sos czy gulasz lub inną potrawę według naszego uznania i smaku.
Papryka jest bardzo zdrowym warzywem. Zobacz, jak wspaniałe dania możesz z niej przygotować!
Jozefinacz poleca paprykę faszerowaną kaszą kuskus. Tak faszerowana papryka jest świetnym pomysłem na smaczny i rodzinny obiad.
Papryka faszerowana kurkami to wspaniałe danie dla osób, które lubią grzyby. Autorką przepisu jest Babaciagramolka.
Smak i uczucie poleca paprykę zapiekaną z pomidorami i czosnkiem. Podana na ciepło smakuje wyśmienicie. Jeżeli lubisz pieczoną paprykę to znaczy, że musisz wypróbować ten przepis.
Dobrym pomysłem na obiad jest także krem z pieczonej papryki, który poleca edytaha. Pełny, głęboki smak, a minimalna ilość składników. Polecamy spróbować!
Odkryj przepis na zrazy z papryką >>>
Dinah
karola25
weronikaS