Odpowiednio zbilansowana dieta w ciąży pozytywnie wpłynie na rozwój i zdrowie dziecka. Witamina B9, czyli kwas foliowy, zapobiega powstawaniu wrodzonych wad układu nerwowego u malucha. Lekarze radzą, aby 6 tygodni przed planowanym zajściem w ciążę przyjmować preparaty zawierające minimum 0,4 mg kwasu foliowego. Naturalne źródło witaminy B9 w jedzeniu to np.: fasola, soja, szpinak, sałata, pomidory, pomarańcze, szparagi, kalafior oraz brokuły.
Niedobór witaminy D w ciąży negatywnie wpłynie na układ kostny u dziecka. Witamina D znajduje się w takich produktach, jak: tłuste sery, jaja, ryby i mleko. Ważne, aby suplementy stosować zawsze w porozumieniu z lekarzem, ponieważ zarówno ich niedobór, jak i nadmiar może być szkodliwy dla dziecka.
Co jeść w ciąży
Dieta ciężarnej kobiety powinna być bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których naturalnym źródłem są: łosoś, śledź i makrela. Kwasy omega-3 są jednym z budulców mózgu i pozytywnie wpływają na siatkówkę oka dziecka. Żelazo z kolei wspiera układ odpornościowy. W ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta dwukrotnie. Dieta w ciąży powinna zawierać: mięso drobiowe i wołowe, płatki owsiane, natkę pietruszki, kaszę gryczaną, rukolę, orzechy oraz razowe pieczywo. Za prawidłowe działanie tarczycy odpowiada jod. Naturalnym źródłem tego pierwiastka są: sól kuchenna, ryby i glony morskie. Dieta powinna być także bogata w wapń, który jest ważnym składnikiem kości. Produkty bogate w ten pierwiastek to: mleko i przetwory mleczne, np. jogurty, kefiry, biały ser. Dieta dla ciężarnej powinna także zawierać magnez, odpowiedzialny za prawidłowe ciśnienie tętnicze. Naturalnym źródłem magnezu są: orzechy, płatki owsiane, rośliny strączkowe, kakao, banany oraz suszone owoce.
Wśród wyśmienitych przepisów z działu
dieta dla kobiet w ciąży, znajdziemy: jajecznicę smażoną na małej ilości masła z
pełnoziarnistym chlebem i lekką herbatą. Na obiad proponujemy
wątróbkę albo
duszoną pierś z indyka. Warto dodać do tego ziemniaki, makaron albo ryż. Istotnym elementem są też
sałatki, które są źródłem cennych witamin.
Koniecznie podzielcie się z nami swoimi przepisami na potrawy zdrowe dla kobiet w ciąży. Jeśli zaś nie macie pomysłu co zrobić na obiad, skorzystajcie z zamieszczonych przepisów.