Nie każdy wie, że kasza pęczak należy do najzdrowszych kasz, a to dlatego, że jest najmniej rozdrobniona i dzięki temu posiada całą gamę składników odżywczych. W swoim składzie dostarcza nam: węglowodany, białko, witaminy B, A, C, K oraz PP oraz wiele cennych pierwiastków takich jak magnez, żelazo, miedź, fosfor oraz wapń. Jest doskonałym źródłem błonnika, który poprawia pracę naszych jelit, zapobiega wzdęciom oraz bierze udział w odchudzaniu.
Co można przyrządzić z takiego pęczaku? Otóż można nim doskonale zastąpić ryż przy sporządzaniu gołąbków, może stanowić także dodatek do różnych dań mięsnych jak i wegetariańskich. Pęczak można dodawać do zup, gulaszu oraz podawać na gęsto z dodatkiem różnego rodzaju sosów, z dodatkiem mięsa oraz warzyw i grzybów.
Pęczak doskonale komponuje się ze smażonymi pieczarkami. Można dodawać go do farszu na krokiety oraz gotować na mleku. Wszystko zależy od naszych gustów kulinarnych, można także dodawać go do zapiekanek, paprykarzu oraz sałatek. Musimy tylko pamiętać, żeby był dobrze ugotowany i miękki. Ponieważ niedogotowany traci na smaku. Ta kasza potrafi być bardzo zdrowym zamiennikiem dla pieczywa, makaronu, ziemniaków, czy też ryżu. Jedzmy kasze, bo one pomogą nam podreperować nasze zdrowie!
Zobaczcie przepisy Dania z kaszą w roli głównej >>>
Dinah
ajrinwu
Tak, jak domownicy nie lubią kasz musimy starać się żeby je polubili. Mam kilka ciekawych przepisów z dodatkiem kasz...pozdrawiam serdecznie
Nina W.