Dlaczego warto jeść ryby?

  • 1

Gatunków oraz propozycji podania ryb jest tyle, że można zajadać się nimi przez cały rok! Dlaczego warto? Przeczytajcie!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Dlaczego warto jeść ryby?
fot. Fotolia
Ryby coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe (choć nie wszystkie), niektóre gatunki mają niewielką wartość odżywczą. Te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny - antybiotyki, lepiej ich nie spożywać.

W większości ryb znajdziemy pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, szereg składników mineralnych jak magnez, selen, wapń, jod, fluor oraz witaminę D. Ryby możemy spożywać w postaci pieczonej, smażonej czy gotowanej - z warzywami lub z sosami. Każdy sposób na rybę jest dobry. Zwłaszcza, gdy wiemy, że jedząc smacznie, jemy także i zdrowo.

Dobrze jest rybę ugotować na parze, upiec na grillu, lub usmażyć na patelni na odrobinie tłuszczu. Tak przyrządzone ryby są soczyste i aromatyczne, lekko strawne i zachowują wszystkie składniki odżywcze. Rybę możemy gotować w dzwonkach, w filetach lub w całości.

Ryby morskie mają lepszy smak, gdy ugotujemy je w wywarze warzywnym z przyprawami ziołowymi, a także gdy zostaną skropione sokiem z cytryny.

Ryby przedłużają młodość, chronią nas przed wieloma chorobami. Ze względu na dużą wartość odżywczą powinniśmy jeść je 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza tłuste morskie. Zawierają więcej cennych substancji niż ryby słodkowodne. Ryby doskonale smakują na zimno, w galarecie i jako składnik sałatek.

Chociaż ryb ciągle jemy zbyt mało, za to coraz częściej goszczą na naszych stołach owoce morza. Umiejętność skupienia, zapamiętywanie czy kojarzenie to zasługa kwasów omega-3, witamin i mikroelementów, które zawierają ryby. Dlatego warto planując obiad… nie zapominać o nich!