Dorsz to niezwykle smaczna i wartościowa ryba. Jej największą zaletą jest ogromna zawartość łatwo przyswajalnego białka i selenu, który poprawia naszą odporność. Ta znana wszystkim ryba zawiera witaminę B1, B2, B12, A, D, E i PP. Zaletą dorsza jest także zawartość w jego składzie kwasów omega- 3, które wspomagają działanie mózgu i rozwój ruchowy, szczególnie u dzieci w procesie wzrastania.
Wartościowy kąsek
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Śmiało przygotuj dorsza z kapustą lub roladki z dorsza z serowym nadzieniem dodane przez czekoladka_m! Te pyszne smakołyki pełne są wspaniałych dodatków, które podkreślą smak serwowanej ryby. Warte spróbowania są także kotleciki z dorsza i ryżu według zbysiowa. Połączenie ryby, ryżu i aromatycznych przypraw zagwarantują sukces udanej potrawy. Dorsz duszony z porem to propozycja dla fanów wyrazistych smaków! Autor przepisu Lechu swój smakołyk wzbogacił o białe wino, cytrynę i masło.
Podczas majowych spotkań pod chmurką, na Twoim stole nie może zabraknąć grillowanego dorsza w pietruszkowym pesto. Bernika dzieło to, podała z kawałkami pomidora i cytryny. A może masz ochotę na zupełnie inną odsłonę sycącej ryby? Jeśli tak, polecamy znakomity przepis na dorsza pieczonego z bananami! Cukiereczek13 zadbała by podawane przez nią danie wyglądało fantastycznie! Jeśli spodziewacie się gości, szybko i bez większych problemów przyrządzicie dorsza po grecku według mysza75. W tej ciekawej recepturze nie zabraknie także dobroczynnych warzyw i esencjonalnych dodatków.
Serdecznie zapraszamy do udostępniania własnych wariacji na temat tej wszechstronnej ryby! Za każdy dodany przepis otrzymać można wirtualne, które zbliżą Cię do wspaniałych nagród.
Polecamy: Dorsz w beszamelu
Nina W.
Weronika91