Dieta wegańska, inaczej
weganizm, to odmiana wegetarianizmu. Ten
sposób odżywiania wyklucza z jadłospisu nie tylko mięso, ale wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego czyli np. nabiał i jajka. Podłożem piramidy żywieniowej
kuchni wegańskiej są owoce (także suszone) i warzywa – świeże, gotowane, w postaci zup, surówek i sałatek. Kolejnym elementem
diety wegańskiej są
produkty pełnoziarniste, takie jak: ryż, płatki i makarony pełnoziarniste, chleb razowy oraz kasze: np. gryczana, kukurydzianka, orkiszowa, jaglana. Istotnym składnikiem diety są też
rośliny strączkowe, takie jak: fasola, soczewica, groch czy tofu oraz zamienniki nabiału (wzbogacane w wapń), np. mleko sojowe, migdałowe, ryżowe. W
diecie wegan znajdują się ziarna siemienia lnianego oraz
orzechy, np.: orzechy włoskie i laskowe, brazylijskie, nerkowce, pistacje, migdały oraz pestki słonecznika, sezamu czy dyni. Weganie powinni unikać lub jeść bardzo sporadycznie takie produkty jak: oliwa z oliwek czy olej lniany, słonecznikowy, z pestek dyni, słodycze, słone przekąski, słodkie soki oraz napoje słodzone.
Dania wegetariańskie na obiad
Przykładowe potrawy wegańskie na obiad to np. pełnoziarnisty ryż z gotowanymi warzywami. Posiłek można doprawić przyprawą curry albo
posypać pestkami dyni lub słonecznika. Zupę warzywną robi się z tego, co ma się akurat pod ręką, np. marchewki, selera, ziemniaków lub mrożonej mieszanki warzywnej. Całość doprawia się czosnkiem, pietruszką i ulubionymi przyprawami. Aby zupa była bardziej treściwa, można do niej dodać, np. ciecierzycy, komosy ryżowej lub soczewicy. Ciemny makaron
z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu robi się bardzo szybko, a smakuje doskonale, szczególnie z dużą ilością czosnku.
Stosując
dietę wegańską możemy przygotować rozmaite i pyszne potrawy. Sprawdzone, aromatyczne wegańskie
zupy czy
ciasta to tylko przykłady, jakie możemy znaleźć wśród przepisów na
dania wegańskie na portalu gotujmy.pl.
Zdjęcie: Fotolia