Jak zrobić ciasto 3bit?

  • 1

Herbatniki, budyń, masa krówkowa i bita śmietana. Tylko tyle potrzeba, aby przygotować 3bita. Te słodkie ciasto bez pieczenia robi się naprawdę szybko.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić ciasto 3bit?
fot. Fotolia
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową? To musi być 3bit! Robi się je naprawdę szybko – jeśli wszystkie składniki mamy pod ręką, poskładanie deseru zajmuje niecałe 10 minut. Jak go zrobić?

Ciasto 3bit bez pieczenia

1. Przygotuj:
  • 72 herbatniki;
  • 1 puszkę masy kajmakowej (krówkowej);
  • 400 ml śmietany 30-36%;
  • 0,5 l mleka 3,2%;
  • 2 budynie waniliowe w proszku;
  • 1 tabliczkę czekolady.
2. Na blachę wykładamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy ją kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą.
3. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z połowy podanej ilości mleka. Studzimy, miksujemy na gładką masę i wykładamy na herbatniki.
4. Masę budyniową przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
5. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na wierzch ciasta. Całość dekorujemy startą na drobnych oczkach czekoladą.
6. 3bita wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ciasto jest gotowe do spożycia. Smacznego!

Jak odchudzić ciasto 3 bit?

W wersji podstawowej to z pewnością nie jest deser dla osób, które są na diecie. W jednym kawałku można znaleźć aż 452 kcal! Czy to oznacza, że tego ciasta nie da się odchudzić? Otóż można! Wystarczy tylko nieco pokombinować ze składnikami.
  • Herbatniki: Można je zastąpić wersją pełnoziarnistą, krakersami lub ciastkami owsianymi. Dobrym pomysłem będzie także zdrowa kruszonka przyrządzona z otrębów i miodu. Ciekawą opcją są również płatki kukurydziane, które świetnie się sprawdzą w cieście bezglutenowym.
  • Masa krówkowa: W 100 g kajmaku znajduje się 300 kcali. Dlatego warto go zastąpić masą orzechowo-miodową, musem owocowym lub dżemem. Tak naprawdę od nas zależy, czy ciasto będzie bardziej owocowe czy kremowe.
  • Masa budyniowa: Wystarczy zwykły budyń zamienić na ten przygotowany na bazie chia, kaszy jaglanej, płatków owsianych czy też tapioki. Taka wersja jest nie tylko mniej kaloryczna, ale również bezglutenowa. To szczególnie ważne dla osób, które cierpią na alergie pokarmowe a chciałyby spróbować tego ciasta!
  • Bita śmietana: Nie ma co się oszukiwać – zbyt wielu kalorii tutaj się nie pozbędziemy. Warto jednak próbować. Jak? Sięgając po wegańskie śmietany, stworzone na bazie orzechów lub kokosa. Można także całkowicie z niej zrezygnować na rzecz galaretki.
Co sądzicie na temat 3bita? Lubicie te ciasto czy raczej wolicie popełniać inne kulinarne grzeszki? W jakiej wersji najczęściej pojawia się w Waszym domu – tradycyjnej czy fit? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!