Organizm niektórych osób nie trawi glutenu. Czym jest gluten? To mieszanina białek roślinnych, zawartych w ziarnach takich zbóż jak np. w pszenicy czy jęczmieniu. Nietolerancja glutenu występuje u 1% populacji - jest to choroba. Wiąże się ona z wytwarzaniem przeciwciał, które skierowane są przeciwko glutenowi. W rezultacie może nastąpić uszkodzenie kosmków jelitowych (cienkich wypustek błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych).
CELIAKIA
To choroba immunologiczna, która ma podłoże genetyczne; trwa całe życie. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Ten patologiczny stan zapalny w obrębie jelita cienkiego może ujawnić się w każdym wieku.
Oznacza to, że zarówno dziecko (kiedy do jego diety zostanie wprowadzony gluten), nastolatek, kobieta w czasie w ciąży, jak i osoba po silnej infekcji lub dużym stresie mogą zachorować na celiakię. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.
Jedyny sposób, by leczyć celiakię, to przestrzegać przez całe życie ścisłej diety. Coraz większe spożywanie glutenu (np. w wysoko przetworzonych zbożach) powoduje, że zwiększa się stopniowo liczba osób, które zapadają na tę chorobę.
Niewątpliwie wpływ na to ma większa wykrywalność tej choroby - kiedyś mylona była z alergią. Jeśli Twoje dziecko będzie miało wzdęcia, biegunki i kolki to znak, że w jego organizmie dzieje się coś niedobrego.
Celiakia to najpoważniejsza choroba, polegająca na nietolerancji pokarmowej u człowieka.
Czego musisz unikać na diecie bezglutenowej, a czego nie? Dieta bezglutenowa polega na tym, by wyeliminować produkty na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia. Należy je zastąpić artykułami spożywczymi z ryżu, kukurydzy, prosa, gryki oraz produktami z mączki ziemniaczanej.
Zdjęcie: Fotolia
Co jeszcze powinno się znaleźć w diecie osoby, która cierpi na tę chorobę? Należy spożywać kaszę jaglaną, ciecierzycę, orzechy, siemię lniane, ziarna słonecznika czy sezam. Jeśli kupujesz np. mąkę ryżową, sprawdź, czy na jej opakowaniu znajduje się przekreślony kłos. Jeśli tak, to znak że produkt ten w 100% nie zawiera glutenu. Innych produktów nie kupuj - może się zdarzyć, że będą one zanieczyszczone śladowymi ilościami glutenu, co może zaszkodzić Twojemu organizmowi.
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej możesz jeść nabiał, np. jajka, sery żółte bądź twarogi. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w jadłospisie osoby chorującej na celiakię znalazły się wędliny (należy tylko uważnie czytać etykiety, czy wędliny i mięsa nie zawierają niewielkich ilości glutenu). Pieczywo, ciasta - przygotowane jednak tylko z produktów bezglutenowych. Cukier, miód oraz przyprawy takie jak sól czy pieprz - śmiało możesz je jeść.
Dieta bezglutenowa to bardzo ciężka dieta. Należy kupować tylko określone produkty i dokładnie sprawdzać, czy na pewno nie znajduje się w nich gluten. Dobrze, że w diecie osoby chorej na celiakię znajdują się produkty takie same, jak u osoby zdrowej, np. wędliny, jajka, mięsa czy ryby. Pieczywo można dostać w sklepie ze zdrową żywnością bądź przygotować samodzielnie.
CELIAKIA A ALKOHOL
Czysty alkohol nie szkodzi osobom, które znajdują się na diecie bezglutenowej. Uważać należy jednak na wszelkie kolorowe drinki - w nich gluten może się znajdować pod postacią barwników lub aromatów. Na pewno trzeba wyeliminować piwo, ponieważ znajduje się w nim słód jęczmienny.
Czy ktoś z Was jest na diecie bezglutenowej? Jeśli tak, to podzielcie się z nami swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami!
CELIAKIA
To choroba immunologiczna, która ma podłoże genetyczne; trwa całe życie. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Ten patologiczny stan zapalny w obrębie jelita cienkiego może ujawnić się w każdym wieku.
Oznacza to, że zarówno dziecko (kiedy do jego diety zostanie wprowadzony gluten), nastolatek, kobieta w czasie w ciąży, jak i osoba po silnej infekcji lub dużym stresie mogą zachorować na celiakię. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.
Jedyny sposób, by leczyć celiakię, to przestrzegać przez całe życie ścisłej diety. Coraz większe spożywanie glutenu (np. w wysoko przetworzonych zbożach) powoduje, że zwiększa się stopniowo liczba osób, które zapadają na tę chorobę.
Niewątpliwie wpływ na to ma większa wykrywalność tej choroby - kiedyś mylona była z alergią. Jeśli Twoje dziecko będzie miało wzdęcia, biegunki i kolki to znak, że w jego organizmie dzieje się coś niedobrego.
Celiakia to najpoważniejsza choroba, polegająca na nietolerancji pokarmowej u człowieka.
Czego musisz unikać na diecie bezglutenowej, a czego nie? Dieta bezglutenowa polega na tym, by wyeliminować produkty na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia. Należy je zastąpić artykułami spożywczymi z ryżu, kukurydzy, prosa, gryki oraz produktami z mączki ziemniaczanej.
Zdjęcie: Fotolia
Co jeszcze powinno się znaleźć w diecie osoby, która cierpi na tę chorobę? Należy spożywać kaszę jaglaną, ciecierzycę, orzechy, siemię lniane, ziarna słonecznika czy sezam. Jeśli kupujesz np. mąkę ryżową, sprawdź, czy na jej opakowaniu znajduje się przekreślony kłos. Jeśli tak, to znak że produkt ten w 100% nie zawiera glutenu. Innych produktów nie kupuj - może się zdarzyć, że będą one zanieczyszczone śladowymi ilościami glutenu, co może zaszkodzić Twojemu organizmowi.
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej możesz jeść nabiał, np. jajka, sery żółte bądź twarogi. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w jadłospisie osoby chorującej na celiakię znalazły się wędliny (należy tylko uważnie czytać etykiety, czy wędliny i mięsa nie zawierają niewielkich ilości glutenu). Pieczywo, ciasta - przygotowane jednak tylko z produktów bezglutenowych. Cukier, miód oraz przyprawy takie jak sól czy pieprz - śmiało możesz je jeść.
Dieta bezglutenowa to bardzo ciężka dieta. Należy kupować tylko określone produkty i dokładnie sprawdzać, czy na pewno nie znajduje się w nich gluten. Dobrze, że w diecie osoby chorej na celiakię znajdują się produkty takie same, jak u osoby zdrowej, np. wędliny, jajka, mięsa czy ryby. Pieczywo można dostać w sklepie ze zdrową żywnością bądź przygotować samodzielnie.
CELIAKIA A ALKOHOL
Czysty alkohol nie szkodzi osobom, które znajdują się na diecie bezglutenowej. Uważać należy jednak na wszelkie kolorowe drinki - w nich gluten może się znajdować pod postacią barwników lub aromatów. Na pewno trzeba wyeliminować piwo, ponieważ znajduje się w nim słód jęczmienny.
Czy ktoś z Was jest na diecie bezglutenowej? Jeśli tak, to podzielcie się z nami swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami!