Koreczki – idealna przekąska na każdą imprezę
Koreczki są smaczną przystawką, która często jest serwowana na rozmaitych imprezach okolicznościowych, ale także na zwykłych spotkaniach w gronie przyjaciół czy tzw. domówkach. Koreczki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ponadto mało kosztowne. Można je wykonać na różne sposoby, wykorzystując w tym celu ulubione składniki. Może to być przekąska typowo warzywna, warzywno-owocowa, owocowa lub złożona z bardziej sycących składników jak pieczywo, sery, wędliny, kabanosy etc.
Koreczki z owoców
Idealną przekąską, zwłaszcza na urodzinową lub imieninową imprezę małego solenizanta są koreczki owocowe. Można je wykonać niemal z każdego owocu: bananów, kiwi, mandarynek, pomarańczy, brzoskwiń czy winogron. Składnikiem, który urozmaici smak owocowych koreczków są orzechy włoskie. Wystarczy pokroić owoce na mniejsze kawałeczki i w sposób naprzemienny nabijać je na wykałaczkę tak, by powstała smaczna, różnobarwna przystawka. Wyśmienitym deserem będą również koreczki owocowe z parowaru podawane z gałką czekoladowych lodów posypanych płatkami migdałów. Przygotuje się je z: kiwi, banana, owocu kaki (inaczej persymona), winogron zielonych i ciemnych. Owoce należy obrać, a następnie pokroić w plasterki, za wyjątkiem winogron, które wystarczy przekroić na pół a mniejsze owoce można wykorzystać w całości. Owoce nadziewa się na wykałaczki w kolejności: kaki, kiwi, banan, winogron. Jeśli wykałaczki są za krótkie, to można zastosować patyczki do szaszłyków. Deser wstawia się do parowaru na tacy z folii aluminiowej i paruje się około 5 minut.
Pomysł na wytrawne koreczki
Propozycją sycącej przystawki są koreczki z sera wędzonego, sera camembert, paprykowego salami z dodatkiem zieleniny, np. świeżej natki pietruszki. Wszystkie składniki należy pokroić, następnie ułożyć w sposób warstwowy i przekłuć wykałaczką. Przekąskę skrapia się cytrynowym sosem winegret. Tak przygotowana przystawka doskonale komponuje się z lampką czerwonego, wytrawnego wina. Wielbicielom pikantnej kuchni z pewnością posmakują koreczki z papryczkami jalapeno, boczkiem, serem mozzarella, czarnymi oliwkami, konserwowym ogórkiem oraz chlebem. Efektowną przekąską będą koreczki przygotowane z makaronu-kokardek, plasterków chudej wędliny, oliwek i pomidorków koktajlowych. Składniki nabija się na wykałaczkę w kolejności: pomidor, zwinięta w rulonik wędlina, ugotowana kokardka makaronowa i oliwka.