Mroźny klimat oraz liczne posty w obrządku prawosławnym spowodowały, że we współczesnej kuchni rosyjskiej dominują potrawy rybne oraz takie, których podstawą przygotowania są warzywa, grzyby i owoce leśne. Poza tym, w Rosji popularne są również zupy, będące ważnym elementem kuchni narodowej.

Najbardziej znanym i luksusowym produktem eksportowym kuchni rosyjskiej jest solona ikra, czyli kawior, jedzony na dworach od XII wieku. Może pochodzić z ryb jesiotrowatych (kawior czarny), łososiowatych (kawior czerwony) czy dorszowatych. Ikrę podaje się z tostami lub blinami (drożdżowe naleśniki z mąki pszennej lub żytniej). Najlepszym dodatkiem do czarnego kawioru jest wódka lub koniak, zaś do czerwonego - białe, lekkie wino.

Ryby są podstawą wielu dań podawanych na rosyjskich stołach. Mogą być usmażone lub upieczone i podane na stole w czasie obiadu. Stanowią również idealną zakąskę do alkoholu: ryby wędzone lub kalmary podawane z piwem, a solony śledź z wódką.

Wśród zup rybnych wyróżnia się uchę oraz aromatyczną solankę, do której dodaje się zioła. Wywar można również robić na mięsie lub grzybach. Inną znaną, smaczną zupą jest szczi, a jej podstawy składnik to kapusta. Dodaje się również kaszę gryczaną i grzyby. Okroszka jest kolejnym płynnym daniem, jednak podawanym na zimno. Podstawę stanowi ogórek, kiełbasa, jajka i rzodkiewka.

Poza zupami, kuchnia rosyjska słynie również z dań mącznych. Głównym przysmakiem są pielmieni, czyli pierogi nadziane mięsem, cebulą i czosnkiem. Mogą być podawane same bądź w bulionie. Poza tym, znane są pirożki (z mięsem, kapusta kiszoną, ziemniakami) i sosicek w cieście (rosyjski hotdog).

Kasza owsiana lub manna to konieczne składniki śniadaniowe. Przekąski podawane przez Rosjan to przede wszystkim kiszonki - robi się je z warzyw, owoców i grzybów. Najczęściej kisi się kapustę i ogórki robi się to również z pomidorami, jabłkami, wiśniami. Kiszonki podawane są do mięs, jako dodatek do zup i składnik farszów.

Obiad to najbardziej obszerny posiłek naszych sąsiadów. Sztandarowym obiadowym posiłkiem jest jednogarnkowa zupa gulaszowa zwana strogonow. A ogórkowa zupa rassolnik - słynna jest także poza granicami Rosji. Kulebiak to danie zarówno rosyjskie jak i polskie. Składa się z pieczonego drożdżowego pieroga wypełnionego farszem przypominającym bigos.

Rosyjską kompozycję smakową dopełniają napoje: czarna herbata, kwas chlebowy, a na deser kompot z konfiturą owocową i kisiel.

Zdjęcie: Fotolia
 

Kuchnia rosyjska Kategorie

Kulebiak

Kulebiak

Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i kresowej. Jest to placek nadziewany najczęściej kapustą i grzybami. Znany jest też kulebiak z mięsem, pieczarkami, kaszą gryczaną, jajkami, warzywami i łososiem. Ciasto na kulebiak można zrobić na kilka sposobów. Oprócz kulebiaka drożdżowego przyrządza się także kulebiak z ciasta francuskiego lub prostego ciasta z mąki i jajek. Potrawę serwuje się najczęściej z barszczem czerwonym. Na Podlasiu kulebiak zalicza się do tradycyjnych dań wielkanocnych.

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska

W kuchni gruzińskiej dominują mięsa przyrządzane na grillu i dania warzywne z piekarnika, zapiekane z serem i posypane aromatyczną kolendrą. Najbardziej znane są tamtejsze placki chaczapuri z serem i nadziewane pierożki chinkali. W wielu potrawach występują fasola, orzechy, papryka, bakłażan i ziemniaki. Jada się tłusto, ale bardzo smacznie. Biesiadę przy stole kończy najczęściej toast dobrym winem albo gruzińską wódką chacha.

Bliny rosyjskie

Bliny rosyjskie

Bliny rosyjskie to drożdżowe naleśniki robione z ciasta z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej, do których serwowany jest kawior. Są podawane w wielu restauracjach w Polsce. Bliny są najsmaczniejsze od razu po usmażeniu, później stają się kruche. Bliny z kawiorem dobrze smakują też na słodko z dodatkiem cukru i miodu. Dobrze jest je podać z roszponką lub szpinakiem.

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow to pokrojona wołowina z pieczarkami, podawana w sosie pomidorowo-paprykowym. Tradycyjny strogonow z wołowiny przygotowuje się krojąc mięso w cienkie paski i lekko obsmażając je na patelni. Następnie kawałki przekłada się do garnka z pieczarkami, cebulą i pomidorami oraz zalewa bulionem mięsnym lub warzywnym. Całość doprawia się słodką papryką, solą, pieprzem i dusi pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. W przypadku, gdy sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go mąką wymieszaną z wodą.

Solianka

Solianka

Solianka lub solanka to słono-kwaśna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Przygotowuje się ją na bazie grzybowego, rybnego lub mięsnego (np. wołowo-wieprzowego) wywaru. Kluczowym dodatkiem do solianki są: pieprz, natka pietruszki i koper. Składnikami potrawy są również: kiełbasa, śmietana i wędzony boczek. Bardzo ważne, kwaśne akcenty w soliance, to: kiszone ogórki i woda spod nich lub sok z cytryny lub oliwki lub kwas chlebowy lub kapary. Można też użyć wszystkich jednocześnie.

Pielmieni

Pielmieni

Pielmieni są rodzajem niewielkich pierogów z mięsem, które przypominają polskie uszka. Potrawę szczególnie chętnie jada się w Rosji. Farsz na pierogi pielmieni można przygotować, między innymi, z wieprzowiny, wołowiny, drobiu i królika. Mięso należy zmielić i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wbija się do niego żółtka jaj i wlewa odrobinę rosołu, po czym całość smaży. Farsz przekłada się na surowe, rozwałkowane ciasto z mąki, wody, oleju i soli. Pielmieni świetnie smakują z kwaśną śmietaną, skwarkami lub masłem.

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia rosyjska

Znaleźliśmy 96 przepisów w kategorii Kuchnia rosyjska

Cielęcina z ryżem (Rosja)

Cielęcina z ryżem (Rosja)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń wołwa

Pieczeń wołwa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kołduny litewskie

Kołduny litewskie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pielmienie z grzybami

Pielmienie z grzybami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: