
Według jednej z teorii pierogi pochodzą z Chin. W Kraju Środka pierogi częściej niż gdzie indziej gotuje się na parze, częstot także podaje z zimnymi sosami do maczania.
Won ton mają charakterystyczny kształt sakiewki, który powstaje kiedy na kwadratowy kawałek cieniutkiego ciasta rozpostarty na dłoni położymy nadzienie i rogi złożymy razem ku górze. Won ton powstają z ciasta z maki pszennej, wody, jajek i soli, z farszem z wieprzowiny, owoców morza (krewetki, ostrygi) i warzyw. Można je gotować (również na parze) albo smażyć. Są częstym dodatkiem do zup.
Jiaozi
Powstają również z bardzo cienkiego ciasta wypełnionego mięsem mielonym i warzywami (często kapustą pekińską). Brzegi pierożków skleja się razem i gotuje albo smaży na głębokim tłuszczu. Je się je najczęściej z dodatkiem sosu, który składa się z sosu sojowego, octu, chilli i czosnku.
Krabowe rangoon
To smażone na głębokim tłuszczu pierożki z nadzieniem z kremowego sera, mięsa kraba i szalotek/czosnku. Ciasto jest podobno do tego użytego przy pierożkach wonton, ale kształt przypomina raczej kwiat.


Won ton gotowane na parze i smażone krabowe rangoon
Zobacz przepis na chińskie pierożki w polskim rosole, z patelni albo pierożki gjoza.
Rodem z Italii
Włoskie pierogi to makaronowe ciasto, które chowa najróżniejsze farsze (od serów poprzez grzyby, warzywa, owoce morza i mięso).
Ravioli przypominają poduszeczki, a tortellini – mini pierożki, z wyglądu trochę nasze uszka. Włoskie pierogi podaje się z sosami, zapiekane albo jako dodatek do zup.


Tortellini (z lewej) i ravioli
Przepisy na ravioli, tortellini i nie tylko w dziale kuchnia włoska.
Pierogi szwabskie, czyli maultaschen
W wyglądzie wypisz wymaluj włoskie ravioli, jednak sporo większe (dwa pierogi z powodzeniem nakarmią dorosłą osobę). Jada się je w Szwabii, czyli połodniowo-zachodnim regionie Niemiec.
Farsz pierogów szwabskich to mięso mielone, wędzonka, szpinak, cebula, chleb i przyprawy. Maultaschen jada się podsmażone, z dodatkiem słynnej sałatki ziemniaczanej albo w rosole. Niektórzy podają je też z sosem śmietanowo-koperkowym, bardzo podobnie jak...
Pielmieni
Czyli rosyjskie pierogi z farszem mięsnym albo grzybowym, które podaje się polane masłem, śmietaną lub sosem musztardowym.
Doskonały przepis na pielmieni to dzieło anemon - pielmieni, czyli rosyjskie pierożki z mięsem.


Maultaschen (z lewej) oraz pielmieni