Placki racuchy i bliny - wykonanie i podanie

  • 1

Placki, racuchy, bliny - jak wykonać i z czym je podawać, aby były smaczne?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Placki racuchy i bliny - wykonanie i podanie
PLACKI DROŻDŻOWE Niektóre rodzaje placków mogą być przyrządzane z ciasta drożdżowego. Środkiem spulchniającym są drożdże, które łączymy z mąką, mlekiem lub jajkami, bądź robione jak biszkopt.

PLACKI BISZKOPTOWE W biszkoptowym ucieramy jajka całe lub tylko żółtka, pianę dodajemy na końcu z mąką i ewentualnie z mlekiem, śmietaną lub kefirem. Do masy dodajemy dla wyrośnięcia nieco proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Do tego rodzaju ciasta możemy dodać twarożek, pokrojone w kawałki jabłka, ananasy. Aby placki były bardziej puszyste, część mleka lub śmietany warto zastąpić gazowaną wodą mineralną lub piwem.

Do smażenia placków tych co podamy na słodko, najlepiej użyć oleju rzepakowego. Najpierw mocno rozgrzewamy na patelni tłuszcz. Nakładamy mas łyżką, formując zgrabne krążki. Smażymy na ostrym ogniu z jednej strony, odwracamy i powoli dosmażamy. Najlepsze są wprost z patelni.

BLINY Pochodzą z kuchni rosyjskiej. Przyrządza się je z niezbyt gęstego drożdżowego ciasta, tradycyjnie z mąki gryczanej, bądź zmieszane pół na pół z mąką pszenną. Podaje się je na ciepło lub z kwaśną śmietaną.

RACUCHY To rodzaj blinów. Robi się je z ciasta drożdżowego, ale dużo gestszego. Możne je smażyć same bądź z dodatkiem rodzynek czy tartych jabłek.

Z CZYM PODAWAĆ Konfitury, świeże owoce - podkreślają deserowy charakter dania z placków biszkoptowych i drożdżowych racuchów. Śmietana - gęsta kwaśna nadaje się jako dodatek do blinów. Słodka ubita doskonale pasuje do placków serowych, z jabłkami, racuchów. Cukier - można posypywać wszystkie placki w wersji słodkiej.