Czekolada - co o niej wiemy?

Czekolada była już bardzo popularna wśród Azteków. To oni odkryli niesamowite połączenia smaków. Co tak naprawdę o niej wiemy?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Czekolada - co o niej wiemy?
Rodzaje czekolady:

-gorzka, czyli ta najbardziej wartościowa, dobra gorzka czekolada powinna zawierać co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej;

-mleczna, czyli wzbogacona mlekiem, a także bardzo często wanilią. Jest o wiele mniej wartościowa niż czekolada gorzka, ponieważ zawiera do 50 proc. kakao;

-deserowa, czyli kogel mogel czekolady gorzkiej i mlecznej z różnymi dodatkami smakowymi, kakao do 30 proc.;

-biała, czyli bubel czekolada nie zawierająca w sobie ani grama kakao!

Po co jeść czekoladę? Jest wiele powodów dla których warto spożywać tą słodycz, otóż czekolada pomaga w wydzielaniu niezbędnej żółci potrzebnej do trawienia tłuszczy, tak więc po sytym, ciężkostrawnym posiłku jest idealna. Dodatkowo warto jeść czekoladę z orzechami lub owocami, bo jednocześnie dostarczamy organizmowi tłuszcze roślinne i antyoksydanty. Antyoksydanty zawarte w czekoladzie mają działanie chroniące przed rakiem. Ponadto mają działanie pobudzające i wprowadzają nas w przyjemny nastrój.

Polecam czekoladę, natomiast należy pamiętać, żeby nie spożywać jej zbyt dużo, 3-4 kostki w zupełności wystarczą!