Truskawki to owoce pełne witamin oraz mikroelementów. Co roku czekamy, aż pojawi się sezon na truskawki. Trwa on krótko, dlatego trzeba w pełni go wykorzystać. Z truskawek możemy przyrządzić wiele wspaniałych dań i deserów. Możliwości jest naprawdę wiele, jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, jak jeść truskawki, by wykorzystać ich lecznice właściwości? Otóż najlepiej spożywać je na surowo, bez żadnych dodatków, takich jak np. cukier czy bita śmietana. Wtedy właśnie mamy pewność, że dostarczymy naszemu organizmowi prawdziwą bombę witaminową.
Truskawka to tak zwana roślina mieszaniec, żeby powstała, połączono ze sobą dwa gatunki poziomki. Jest zatem rośliną stworzoną przez człowieka. W Polsce z roku na rok wzrasta produkcja tych owoców. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ truskawki są smaczne i zdrowe. Należy pamiętać o jednej rzeczy: te pyszne i pełne wartości odżywczych owoce mają działanie silnie uczulające. Co to oznacza? Otóż, nie powinny ich spożywać małe dzieci.
Zdjęcie: Fotolia
Słodkie, smaczne, dobre dla zdrowia i urody
Truskawki są przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C. Jeżeli myślisz, że pomarańcza i cytryna mają jej więcej, to się mylisz. Okazuje się bowiem, że najwięcej tej witaminy znajduje się właśnie w truskawkach! wystarczy garstka tych owoców, by zaspokoić dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę. Co to oznacza dla naszego organizmu? Pomoc w zwalczaniu infekcji oraz wspomaganie odporności. Co więcej, dzięki tej witaminie możemy przyswoić żelazo, które jest zawarte w truskawkach.
Truskawki mają dobroczynny wpływ na osoby, które mają skłonność do anemii, ponieważ zapobiegają tej chorobie. Truskawki działają także antydepresyjnie ( to ze względu na zawarty w nich magnez i witaminy z grupy B). Wapń, krzem oraz fosfor poprawiają koloryt i wygląd naszej skóry, paznokci oraz włosów i wzmacniają kości. Truskawki dzięki swoim właściwościom odżywczym ściągają skórę, zapobiegają przebarwieniom oraz powstaniu zmarszczek. Nadają się idealnie do pielęgnacji skóry suchej.
Zdjęcie: Fotolia
Truskawki są niskokaloryczne, a także mają niski indeks glikemiczny ( dzięki temu można je jeść właściwie bez ograniczeń, także osoby, które chorują na cukrzycę mogą je spożywać, oczywiście umiarkowanie). Ponadto truskawki jedzone na czczo lub bezpośrednio przed posiłkiem wspomagają odchudzanie. Owoce te obniżają ciśnienie krwi i usuwają z organizmu zły cholesterol.
Truskawki, dzięki błonnikowi i solom mineralnym, które są w nich zawarte, oczyszczają nasz organizm i dodatkowo go odkwaszają. Szczególnie zaleca się je osobom, które mają problemy z trawieniem.
Owoce te powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy. Naturalnie zwalczają stany zapalne ( zawierają fitocydy) oraz umożliwiają prawidłowy rozwój płodu.
Truskawki mają także bardzo dobry wpływ na nasze serce. Chyba nieprzypadkowo swoim kształtem przypominają właśnie ten mięsień ludzki. Owoce te chronią nasz organizm przed chorobami serca.
Wygląda na to, że powinniśmy jeść dużo truskawek. Nie ma zatem na co czekać, bo sezon na nie trwa i już niedługo się kończy. A może warto pomyśleć o własnej uprawie tych owoców?
Co ciekawego można przygotować z truskawek?
Z tych wspaniałych smakołyków można przygotować naprawdę wspaniałe desery i dania. Nogawkuchni poleca przepis na makaron z truskawkami i śmietaną. Pyszny i lekki posiłek, który można podać na obiad. Jest szybki w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczny.
Wszyscy kochamy desery. A truskawkowe wręcz uwielbiamy. Dlatego warto skorzystać z przepisu Beatris, która poleca deser z truskawkami. Zmiksowane truskawki z syropem z mniszka lekarskiego i bitą śmietaną smakują naprawdę wyśmienicie.
A może macie ochotę na truskawki w czekoladzie? Takie właśnie poleca aneta8185. Ta słodka przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na letnie przyjęcie!
Knedle z truskawkami i musem truskawkowym poleca z kolei halina. Pyszne danie ucieszy wszystkich. Trwa sezon truskawkowy, więc do dzieła!
MP3-ka przekonuje, że wspaniale smakują babeczki z truskawkami i mascarpone. Idealne jako dodatek do ajerkoniaku. Niebo w gębie!
Odkryj przepis na kruchy placek z truskawkami >>>
Truskawka to tak zwana roślina mieszaniec, żeby powstała, połączono ze sobą dwa gatunki poziomki. Jest zatem rośliną stworzoną przez człowieka. W Polsce z roku na rok wzrasta produkcja tych owoców. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ truskawki są smaczne i zdrowe. Należy pamiętać o jednej rzeczy: te pyszne i pełne wartości odżywczych owoce mają działanie silnie uczulające. Co to oznacza? Otóż, nie powinny ich spożywać małe dzieci.
Zdjęcie: Fotolia
Słodkie, smaczne, dobre dla zdrowia i urody
Truskawki są przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C. Jeżeli myślisz, że pomarańcza i cytryna mają jej więcej, to się mylisz. Okazuje się bowiem, że najwięcej tej witaminy znajduje się właśnie w truskawkach! wystarczy garstka tych owoców, by zaspokoić dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę. Co to oznacza dla naszego organizmu? Pomoc w zwalczaniu infekcji oraz wspomaganie odporności. Co więcej, dzięki tej witaminie możemy przyswoić żelazo, które jest zawarte w truskawkach.
Truskawki mają dobroczynny wpływ na osoby, które mają skłonność do anemii, ponieważ zapobiegają tej chorobie. Truskawki działają także antydepresyjnie ( to ze względu na zawarty w nich magnez i witaminy z grupy B). Wapń, krzem oraz fosfor poprawiają koloryt i wygląd naszej skóry, paznokci oraz włosów i wzmacniają kości. Truskawki dzięki swoim właściwościom odżywczym ściągają skórę, zapobiegają przebarwieniom oraz powstaniu zmarszczek. Nadają się idealnie do pielęgnacji skóry suchej.
Zdjęcie: Fotolia
Truskawki są niskokaloryczne, a także mają niski indeks glikemiczny ( dzięki temu można je jeść właściwie bez ograniczeń, także osoby, które chorują na cukrzycę mogą je spożywać, oczywiście umiarkowanie). Ponadto truskawki jedzone na czczo lub bezpośrednio przed posiłkiem wspomagają odchudzanie. Owoce te obniżają ciśnienie krwi i usuwają z organizmu zły cholesterol.
Truskawki, dzięki błonnikowi i solom mineralnym, które są w nich zawarte, oczyszczają nasz organizm i dodatkowo go odkwaszają. Szczególnie zaleca się je osobom, które mają problemy z trawieniem.
Owoce te powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy. Naturalnie zwalczają stany zapalne ( zawierają fitocydy) oraz umożliwiają prawidłowy rozwój płodu.
Truskawki mają także bardzo dobry wpływ na nasze serce. Chyba nieprzypadkowo swoim kształtem przypominają właśnie ten mięsień ludzki. Owoce te chronią nasz organizm przed chorobami serca.
Wygląda na to, że powinniśmy jeść dużo truskawek. Nie ma zatem na co czekać, bo sezon na nie trwa i już niedługo się kończy. A może warto pomyśleć o własnej uprawie tych owoców?
Co ciekawego można przygotować z truskawek?
Z tych wspaniałych smakołyków można przygotować naprawdę wspaniałe desery i dania. Nogawkuchni poleca przepis na makaron z truskawkami i śmietaną. Pyszny i lekki posiłek, który można podać na obiad. Jest szybki w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczny.
Wszyscy kochamy desery. A truskawkowe wręcz uwielbiamy. Dlatego warto skorzystać z przepisu Beatris, która poleca deser z truskawkami. Zmiksowane truskawki z syropem z mniszka lekarskiego i bitą śmietaną smakują naprawdę wyśmienicie.
A może macie ochotę na truskawki w czekoladzie? Takie właśnie poleca aneta8185. Ta słodka przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na letnie przyjęcie!
Knedle z truskawkami i musem truskawkowym poleca z kolei halina. Pyszne danie ucieszy wszystkich. Trwa sezon truskawkowy, więc do dzieła!
MP3-ka przekonuje, że wspaniale smakują babeczki z truskawkami i mascarpone. Idealne jako dodatek do ajerkoniaku. Niebo w gębie!
Odkryj przepis na kruchy placek z truskawkami >>>
weronikaS
LauraLaura